Svečano otvaranje džamije i spomen-obilježja šehidima u Orahovcima bit će u subotu

,
Također, planirano je i obraćanje muftije goraždanskog Remzija-ef. Pitića

 

Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, bit će svečano otvorena u subotu, 13. avgusta 2022. godine.

Programom je predviđeno da u okviru ove svečanosti bude otvoreno i spomen-obilježje za 200 šehida i civilnih žrtava ovog džemata, kao i vakufska, imamska kuća.

Ne postoje pouzdani podaci

Program počinje u 11:30 sati, a prema protokolu, predviđeno je da se prisutnima obrate predsjednik Organizacionog odbora (OO) Hajrudin Ćuprija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad Hasan-ef. Skorupan, te predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Višegrad dr. Bilal Memišević.

Također, planirano je i obraćanje muftije goraždanskog Remzija-ef. Pitića, te prof. Mustafa-ef Spahića, kao izaslanika reisul-uleme na ovom događaju.

Prijevoz u Orahovce iz Sarajeva je osiguran, s polaskom u 8.00 sati ispred Istiklal džamije na Otoci i zaustavljanjem na Vijećnici od 8:20 do 8:30 sati.

O izgradnji prve džamije u Orahovcima i njenom vakifu ne postoje pouzdani podaci. Prvobitna džamija bila je sagrađena od kamena, a njeni tragovi sačuvani su i nakon njenog miniranja.

Prema nezvaničnim podacima sagrađena je 1551. godine, renovirana u više navrata, i to 1936., 1947. i 1982. godine. Džamija je služila svojoj namjeni sve do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su je srbo-četnički agresori minirali i potpuno porušili.

Obnovljena infrastruktura

Njena obnova je počela 2016. godine, kada je formiran Građevinski odbor, a od tada do danas obnovljena je i potrebna infrastruktura za funkcioniranje džamije: izgrađen je rezervoar za vodu i obnovljena trafostanica i riješeno pitanje rasvjete oko džamije, te je u fazi asfaltiranje pristupnog puta u dužini od oko jednog kilometra.

- Ovim smo osigurali i doprinijeli održivost povratka na ovom prostoru, jer su naše džematlije sada dobile mogućnosti priključka na vodovodnu i električnu mrežu, a uskoro i asfaltni put. Džamija bez džemata, bez ljudi, nema dušu - kazao je za Agenciju MINA Hajrudin Ćuprija, predsjednik OO.

Govoreći o projektu obnove, Ćuprija je podsjetio da su uloženi značajni napori, u čemu su i veliku zaslugu imale stotine ljudi koji su porijeklom iz ovog džemata, a danas rasuti širom svijeta.

- Džamija okuplja džemat, ujedinjuje ljude i duhovna je centrala i pokretač dobra, u što smo se posebno osvjedočili u proteklom periodu. Izgradnja džamije i ponovno podizanje ove munare na Drini je naša pobjeda, pobjeda dobra nad zlom, graditelja nad rušiteljima - poručio je Ćuprija. 

Izvor: