Bihać: Svečano otvorena 13. manifestacija „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“ (FOTO)

30.10.2019 – Sinoć je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću otvorena 13. po redu manifestacija „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“. Manifestacija koja se organizira u povodu mjeseca u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s., a koja obiluje sadržajima za sve kategorije našeg društva i sve razne uzraste.

Čast da preuzme organizaciju ovakve jedne manifestacije je pripala institucijama Islamske zajednice; Muftijstvo bihaćkom, Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, Medžlisu Islamske zajednice Bihać u saradnji sa nevladinim organizacijama udruženjem „Život“, Asocijacijom Iskre, Centrom Nahla, te uz podršku Kulturnog centra Bihać, Turističke zajednice Bihać, Aktiva vjeroučitelja, te uz podršku Vlade USK. Nakon uvodnog dijela kojeg je izložio koordinator manifestacije Nazif-ef. Horozović, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je proglasio manifestaciju otvorenom. Pored muftije Kudića prisutni su bili i Mensur- ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, profesori Islamskog pedagoškog fakulteta i drugih fakulteta Univerziteta u Bihaću, imami, te brojna publika.

„Ovu priliku koristim da zahvalim svima onima koji su prethodnih trinaest godina realizovali ovu manifestaciju, kao i vama i svima onima koji su na bilo koji način podržavali istu. U nadi da ovaj mjesec rebi'u-l-evvel bude svima nama inspiracija, proglašavam ovu manifestaciju otvorenom.“ – istakao je muftija Kudić. Potom je uslijedila prva tribina i ujedno prvi sadržaj ovogodišnje manifestacije, a prvu tribinu pod nazivom „Muhammed, a.s., u Kur'anu“ je održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Moderator tribine prof. Senaid Haskić je kroz biografiju muftije Kudića najavio temu ove tribine, a ujedno i kontinuitet tribina pod nazivom „Snagom vjere do savršenstva duše“ koje su realizovane u proteklom periodu i dosegle broj dvije stotine tribina, što je impozantan podatak koji su prisutni pozdravili sa oduševljenjem. Muftija je podijelio temu o kojoj je govorio u tri dijela; Kur'anski govor o Muhammedu, a.s., prije njegovog rođenja, kur'anski nagovještaj poslanstva Muhammeda, a.s., te spomen imena Muhammeda, a.s., u Kur'anu.

„Vjerujem da ste se često pitali kao i ja, koliko često je Muhammed, a.s., spomenut u Kur'anu Časnom. Kroz tu dilemu sam i sam prolazio, ali što sam više isčitavao o ovoj temi na svakoj stranici gotovo sam nailazio na spomen Muhammeda, a.s., u Kur'anu, što govori koliko je Allahu, až.š., važan Muhammed, a.s., i koliko bi morali obraćati pažnju na život Muhammeda, a.s., koji bi za nas trebao biti trajna inspiracija“ – kazao je muftija Kudić. Muftija se osvrnuo i na činjenicu da je Muhammed, a.s., kako to Kur'an na brojnim mjestima spominje, spomenut i preporučen od strane velikoj broja Božijih poslanika poput Ibrahima i Isa, a.s., te su i oni iznijeli neke osobine Muhammeda, a.s. koje imaju veliki značaj u razumijevanju života.

„Kur'an spominje da je Ibrahim, a.s., molio Gospodara riječima: „Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih, koji će ima ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih, jer Ti si, uistinu, silan i mudar!“ Vrijednost Božijeg poslanika jeste da je on poslanik knjige, poslanik mudrosti i poslanik tezkije – tj. duhovne čistoće. Svaka od navedenih osobina poslanika Muhammeda, a.s., je i danas inspiracija brojnim njegovim sljedbenicima i simpatizerima koji teže da budu učeni, mudri i duhovno pročišćeni.“ – zaključio je muftija u svom izlaganju.

Nakon završetka tribine za sve prisutne je pripremljeno osvježenje, gdje su uz opuštenu atmosferu proveli još jednu lijepu noć u sklopu manifestacije „Muhammed, a.s., - U njemu je divan uzor.“ U narednim tribinama gosti predavači će biti Mensur-ef. Ćehić, mr. Aljo-ef. Cikotić i mr. Mirza-ef. Mešić.

(Muftijstvo bihaćko)