Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Hadžićima kod Prijedora (FOTO)

U džematu Hadžići kod Prijedora danas je u prisustvu brojnih vjernika, džematlija ovog naselja, koje broji oko 60 domaćinstava, ali i onih koji su stigli iz svih krajeva BiH, otvorena novoizgrađena džamija.

Prema riječima Zijada Hadžića, mutavelije džemata i predsjednika Građevinskog odbora za izgradnju džamije, njena gradnja je počela s prvim povratkom. 

- Zajedno s obnovom kuća te 2002. godine počeli smo graditi džamiju. Na mjestu one nedovršene i 1992. godine porušene džamije od koje su bili ostali samo zidovi. Evo sad gledamo ovu ljepoticu i nema riječi kojima se to može opisati. Ovo je veliki događaj za ovo naše mjesto - kaže Hadžić.

2

U gradnju džamije u džematu Hadžići utrošeno je više od pola miliona maraka. U 16 godina obnove sredstava su donirale isključivo džematlije, oni koji danas žive ovdje, ali i mještani Hadžića širom svijeta.

1

Muharem ef. Šeperović, hafiz u džematima Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići, ističe i da je novoizgrađena džamija u Hadžićima specifična po dvije munare, od kojih je jedna šehidska.

- Do prošle godine bila je jedna munara, a onda je džemat donio odluku da gradimo još jednu munaru u znak sjećanja na naše šehide. Tu su i njihova imena, na spomen-ploči, ukupno 16 - kaže ef. Šeperović i naglašava da su uz gradnju džamije mještani novac donirali i za asfaltiranje lokalnih puteva.

Veliku čast da otključa džamiju dobio je Dijaz Hadžić, mještanin Hadžića koji trenutno s porodicom boravi u Njemačkoj. Na svečani otvor džamije došao je u društvu supruge Ramize i unuke Dejne. Kaže da je njegova porodica u izgradnju džamije kontinuirano godinama ulagala sredstva.

- Ovo je za mene zaista poseban trenutak. Za pamćenje – kaže Dijaz.

Sarajka Meliha Nurović, dugogodišnji prijatelj porodice Dijaza Hadžića, donirala je bika teškog nekoliko stotina kilograma da bi se džematlije na otvoru počastile.

3

- Supruga sam šehida. Trenutno radim u Njemačkoj. I kad sam čula za otvor džamije, poželjela sam da počastim ovaj narod ovdje. Od srca sam to uradila - kaže Meliha.

Inače otvoru džamije u Hadžićima, pored lokalnih imama Medžlisa IZ Kozarac,  s Amirom ef. Mahićem na čelu, glavnim imamom, prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i Hasan ef. Makić, muftija bihaćki.