Svečanom akademijom obilježen Dan bihaćkih brigada (FOTO)

- Oslobodilački put ovih brigada trasiran je herojstvom njegovih boraca od kojih je veliki broj njih dalo živote u borbi za slobodu ili je ranjeno, kazano je na svečanoj akademiji. Kroz ove dvije brigade tokom odbrambeno oslobodilačkog rata prošlo je oko 9.000 pripadnika Petog korpusa.

BIHAĆ, 19. jula - Svečanom akademijom u Bihaću, završeno je obilježavanje 26. godišnjice formiranja bihaćkih brigada, 501. slavne i 502. viteške.

Oslobodilački  put ovih brigada trasiran je herojstvom njegovih  boraca  od kojih je  veliki broj njih dalo živote u borbi za slobodu ili je ranjeno, kazano je na svečanoj akademiji. Kroz ove dvije brigade tokom odbrambeno oslobodilačkog rata prošlo je oko 9.000  pripadnika Petog korpusa.

Pored Dana branilaca, Dan bihaćkih brigada, spada u najznajčajniji datum Grada Bihaća iz perioda odbrambeno oslobodilačkog rata.  U drugoj polovini 1992.godine,  došlo je do organizacionog ustrojstva Petog armijskog korpusa i jačanja njegove  organizacijsko – formacijske strukture, kazano je na svečanoj akadEmiji. U njegov sastav ušla je Prva bihaćka brigada, a kasnije 501. slavna i Druga  bihaćka muslimansko-hrvatska pješačka, kasnije 502. viteška,  koje su  formirane  na današnji dan 1992.godine.

TIGAR

U vrijeme osnivanja,  bihaćke brigade imale su oko 2.700 boraca i tri puta manje različitih vrsta oružja , što je u početku bio hedikep protiv višestruko nadmoćnijega agresora, istakli su tadašnji ratni  komandanti Mirsad Selmanović i Hamdija Abdić.

Do kraja rata ove dvije brigade djelovale su na svim linijama odbrane u tadašnjem Bihaćkom okrugu i dale nemjerljiv doprinos u borbi protiv agresora.

Oslobodilački  put ovih brigada trasiran je herojstvom boraca  od kojih je veliki broj dao živote u borbi za slobodu koju danas uživamo, kazano je na svečanoj akademiji.