Švedska produljila mjere do maja, broj novozaraženih raste i u Nizozemskoj

.
Sedmu sedmicu zaredom u Nizozemskoj raste broj zaraženih i najveći je od početka siječnja, a u Švedskoj zdravstvene vlasti preporučuju vladi da ublažavanje mjera odgodi do svibnja, naravno ako padne broj novih slučajeva.

Nizozemske zdravstvene vlasti rekle su u utorak da broj zaraženih raste unatoč mjerama zatvaranja i socijalne distance.

 

Broj novih slučajeva narastao je za 13 posto, odnosno na 51.886, objavio je Nizozemski nacionalni institut za zdravlje (RIVM) u tjednom izvješću, i to je najveća razina od početka siječnja.

 

Rast zaraženih potvrđen je u svim dobnim skupinama, ali samo 5 posto među ljudima starijima od 80, što RIVM tumači procijepljenošću te skupine.

 

Prema podacima RIVM-a obje doze cjepiva primilo je 2.4 milijuna od 17.3 milijuna Nizozemaca, s time da su vlasti te zemlje prvo cijepile stariju populaciju. 

 

Zabrana javnog okupljanja više od dvije osobe i noćni policijski sat na snazi su od 23. siječnja. 

 

Švedska produljuje mjere do 3. svibnja

Zbog rasta broja novozaraženih covidom-19 švedska zdravstvena agencija preporučila je u utorak da se mjere ograničenja produlje.

Mjere su trebale biti ublažene 11. travnja, no Agencija za javno zdravlje preporučuje vladi da pričeka 3. svibnja, uz uvjet dovoljnog pada broja zaraženih. 

 

Planiralo se broj okupljenih osoba, koji je sada ograničen na osam, povećati kako bi publika mogla na utakmice, u kazališta, kina, na koncerte. Zbog odgode se neće otvoriti ni zabavni parkovi.

 

"U proteklih 14 dana incidencija je iznosila 700 na 100.000 stanovnika", rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell na tjednom brifingu.

 

Očekuje se da će vlada prihvatiti zdravstvene preporuke. 

 

Švedska ima 10.3 milijuna ljudi i potvrdila je više od 796.000 zaraženih te više od 13.430 umrlih zbog posljedica koronavirusa.

 

Švedski model suzbijanja pandemije manje je strog nego u drugim europskim zemljama, no ona je postupno pooštravala ograničenja. Tako se ugostiteljski objekti moraju zatvoriti u 20:30 bez obzira na to prodaju li alkohol ili ne.