Švedski premijer Stefan Lofven podnio ostavku: Ovo je najteža politička odluka koju sam donio

asd
Glasanje je sazvano nakon što je ljevičarska stranka povukla podršku Lofvenovoj manjinskoj vladi zbog sukoba oko predloženih reformi švedskog tržišta rentama.

Švedski premijer Stefan Lofven objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku, sedmicu dana nakon što je njegovoj vladi izglasano nepovjerenje u parlamentu.

"Ovo je najteža politička odluka koju sam donio", rekao je Lofven uoči podnošenja ostavke.

Glasanje je sazvano nakon što je ljevičarska stranka povukla podršku Lofvenovoj manjinskoj vladi zbog sukoba oko predloženih reformi švedskog tržišta rentama. I iz drugih opozicionih stranaka su ranije poručili da će glasati za smjenu Lofvena. Njegova vlada je bila manjinska, a osim Stranke ljevice podržavale su je i dvije manje stranke desnog centra, koje su bile za liberalizaciju tržišta.

To je prvi put da jedan švedski premijer tako izgubio na glasanju o povjerenju.

Lofven je rekao kako je donio odluku koja je najbolja za interese Švedske te je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je donio odluku protiv sazivanja prijevremenih izbora u svjetlu pandemije koronavirusa.

Naredni opći izbori održat će se u septembru 2022. godine, prenosi dpa-international.

Lofven je 2018. osigurao drugi premijerski mandat nakon nekoliko mjeseci pregovora, tj. nakon izbora na kojima su Švedske demokrate antimigrantskom politikom ostvarile dobar izborni rezultat.