Svi uposlenici Robota u samoizolaciji

Zarina Mulabdic
U Unsko-sanskom kantonu trenutno postoji 13 klastera od čega je najveći, oko 60 osoba, upravo u Robotu kod Poliklinike u Bihaću

U Bihaću je registrovana dva nova klastera zaraženih koronavirusom, saopćeno je na dašnjoj press konferenciji kriznog štaba u Bihaću.

-Registrovali smo 13 klastera u kantonu, od toga su dva ugašena ali smo dobili nova dva. Osam ih je u Bihaću, dva u Bosanskoj Krupi, po jedan u Velikoj Kladuši i Cazinu. Broj do sada testiranih je 242 a pozitvnih je 36 osoba- kazala je dr. Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Trenutno najveći klaster je u Trgovačkom centru Robot, gdje se provjerava oko 60-ak uposlenih.

-To je jedan od novih klastera. Osoba je dobila simptome 27. marta i to je već deset dana od izlaganja u tom radnom okruženju, a danas je četvrti dan zadnjeg kontakta sa pozitivnom osobom. Zavod za javno zdravstvo je izvršio trijažu uposlenika, danas smo to uradili i za ostalih 15 radnika koji nisu jučer bili u smjeni. Svima je izmjerena temperatura, nekima smo naložili samoizolaciju i dalje testiranje. Naložili smo dezinfekciju kompletnog objekta a dogovoreno je da svi radnici idu 14 dana u samoiziolaciju i da se prate. Ko bude imao povišenu temperaturu radiće mu se testiranje- kazala je dr. Zarina.

Vlasnicima objekta data je mogućnost da supermarket ne bude zatvoren a da nakon dezinfekcije povuče radnike iz drugog objekta i prerasporedi ih u ovaj trgovački centar ili da se prime drugi uposlenici.

Mulabdić je podsjetila da je u Bihaću danas preminula peta osoba koja je bila pozitivna na Covid 19. Radi se o ženskoj osobi (1966 godište) iz Cazina.