Šta za ovu jesen sprema Kulturno-sportski centar Bugojno

Radi se o šestom konkursu ove vrste, te da će najbolji rad izabrati stručni žiri, koji će činiti afirmisani autori iz Bosne i Hercegovine.

U organizaciji Kulturno-sportskog centra Bugojno traju pripreme za manifestacije koje se tradicionalno realiziraju u ovom dijelu godine.

Kako Fena saznaje od direktora ove javne ustanove Mirze Idrizovića, od 24. novembra do 10. decembra bit će održano 15. bugojansko likovno bijenale.

-Pozvali smo umjetnike s područja gornjovrbaske regije da do 16. novembra dostave svoje radove, kako bi stručni žiri mogao napraviti selekciju onih koji će biti izloženi u okviru bijenala. Naravno, najbolji će biti nagrađeni – naglasio je.

Dodaje da svi zainteresirani autori mogu prijaviti radove u nekoliko kategorija, te da temu mogu odabrati po vlastitom izboru.

-Također, u toku je konkurs koji smo raspisali za najbolju kratku priču, odnosno nagradu „Bugojanska vaza“, u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH – kazao je.

Istaknuo je da se radi o šestom konkursu ove vrste, te da će najbolji rad izabrati stručni žiri, koji će činiti afirmisani autori iz Bosne i Hercegovine.

-Autor najboljeg rada bit će nagrađen replikom „Bugojanska vaza“, umjetnice Adine Kero, i novčanim iznosom od 1.000 KM. Inače, originalna „Bugojanska vaza“, na kojoj se nalazi prvi pisani trag u BiH, nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu – istaknuo je Idrizović.