Švicarski mediji: Dejton stvorio monstruoznu državu

Home

Švicarski mediji: Dejton stvorio monstruoznu državu

Švicarski list „Lucerner cajtung“, opisujući stanje u BiH, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum stvorio monstruoznu državu sa 14 vlada, 120 ministara i više od 600 poslanika — na 3,5 miliona stanovnika.

 

“Javna uprava i plate političara gutaju 60 odsto budžeta. Partije slabo pokazuju interes za sistemske reforme jer njihova moć počiva na statusu kvo. Njima nije važno opšte dobro već zadovoljavanje sopstvene klijentele“, stoji u tekstu tog lista.

Navodi se da u BiH samo na plate zaposlenih u administraciji godišnje odu stotine miliona maraka i da administracija u samo jednoj sekundi „proguta“ iznos najniže penzije.

„Ma šta preskupa?! Malo je reći da je preskupa. Za toliku administraciju ni Amerika ne može da podnese troškove, a kamoli BiH“, kažu građani i dodaju da takvu administraciju ni Njemačka ne bi izdržala.

Analitičar Adnan Huskić smatra da ono što građani osjete na svojoj koži, strani mediji samo primjećuju.

Nažalost, i za nekoga ko, pretpostavljam, ovlaš, nedovoljno detaljno posmatra i analizira situaciju u BiH, ovo je prilično tačna deskripcija situacije u kojoj se mi nalazimo“, kaže Huskić.

 

(Izvor: Agencije)

Tagovi
Objavljeno: Ned, 27/08/2017 - 19:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top