Svjedočenjem Sanjina Borčaka nastavljeno obnovljeno suđenje Amelu Sejfoviću i drugima: Nosio odjeću i hranu bjeguncu iz KPZ-a

.
U nastavku suđenja Sejfoviću i ostalima iskaz je dao Sanjin Borčak, koji je ranije priznao krivicu

Svjedočenjem Sanjina Borčaka danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno obnovljeno suđenje Amelu Sejfoviću, Igoru Milošu, Dževadu Haziću i Amiru Ibrahimiju, optuženim za bjekstvo iz KPZ-a Sarajevo prije pet godina.

Borčak, kojem se također sudilo u ovom predmetu, a koji je nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice osuđen na šest mjeseci zatvora, kazao je da je uhapšen 9. septembra 2017. zbog pomaganja pri bjekstvu Sejfovića iz KPZ-a Sarajevo.

Pojasnio je da je “samo nabavio odjeću i hranu na molbu prijatelja Žužua”.

- Sa Žužuom (Elvir Bašalić, op. a) sam komunicirao putem WhatsAppa i on me je zamolio da pomognem njegovom prijatelju koji je bio u problemu. Trebalo je da mu dostavim hranu i odjeću, pa sam krenuo prema Visokom u očevom vozilu. Kada sam došao tamo, vidio sam mnogo policije i čudno mi je sve bilo. Zbog toga sam krenuo prema Kiseljaku, gdje me je policija zaustavila, pretresla i uhapsila, ispričao je Borčak odgovarajući na pitanja tužiteljice Maje Pašić.

U sudnici se danas trebao pojaviti i Igor Buzov, koji je također osuđen na osnovu sporazuma, ali “nije pronađen na adresi”.

Naredni pretres je zakazan za 9. septembar, a Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva KS-a da vještak Samir Babić uradi dodatno analitičko vještačenje SMS poruka koje su optuženi razmjenjivali.

Sejfoviću i ostalima se ponovo sudi zbog bjekstva iz sarajevskog zatvora u septembru 2017. Sejfović, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo i davao upute saučesnicima, zbog ovoga je osuđen na 10 godina zatvora, ali mu je kazna ukinuta. Hazić je osuđen na sedam godina, dok je Ibrahimi dobio pet godina robije zbog pomaganja Sejfoviću.

Članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega. Sejfović je trenutno u KPZ-u Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zatvora zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži.