"Saznaj svoj status": Crveni križ Cazin obilježio Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

01. decembar je datum koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. To je prilika da se ujedinimo u borbi protiv HIV-a, pokažemo podršku onima koji žive s HIV-om i sjetimo se onih koji su na ovakav način izgubili svoj život.

Mladi aktivisti Crvenog križa Cazin su brojnim aktivnostima i edukacijama obilježili 1. decembar, a za koji ove godine moto glasi "Saznaj svoj status".

Održali su prezentaciju u JU "Gimnazija" Cazin na temu Reproduktivno zdravlje i spolno prenosive bolesti sa posebnim osvrtom na HIV/AIDS na kojoj su učestvovali mladi.

Zatim su volonteri Crvenog križa anketirali sugrađane te dijelili promotivne letke i crvene trakice koje simboliziraju borbu protiv HIV/AIDS-a.

U organizaciji Crvenog križa Federacije BiH u Ilijašu je 1. decembra počela edukacija mladih volontera unutar strukture ove organizacije, na kojoj učestvuje i Husein Nuhić ispred Crvenog križa Cazin.

Više od 40 mladih dobilo je priliku usavršavati se, steći nova znanja i vještine iz oblasti digitalnih medija, odnosa sa javnošću, društvenih mreža. Također, učesnici će govoriti o osnovama, ideji i misiji Pokreta, HIV/AIDS-u, ali i projektnom menadžmentu.

Image

U BiH od HIV/AIDS-a od 1996. godine do danas oboljelo je oko 340 osoba, a važno je istaći da je BiH država sa najmanjim procentom oboljelih u Evropi.

U 2017. godini je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica AIDS-a umrlo oko milion ljudi, a s HIV infekcijom živjelo je oko 37 miliona.

Također, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC/WHO) u Evropi je zadnjih trideset godina bilo oko dva miliona osoba s HIV-om.