Svjetski dan okoliša: Slavimo biološku raznovrsnost

Okoliš
- Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu, 1972. godine. Tada je prvi put prihvaćen Program za zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Ovogodišnje obilježavanje je prožeto parolom „Slavimo biološku raznovrsnost“.

BIHAĆ, 5. juna - Tehnološki i industrijski razvoj u svijetu nepovratno uzimaju svoj danak u degradaciji vode, tla i zraka. Slična situacije je i u Bosni i Hercegovini u kojoj još poneku bitku za očuvanje okoliša vode najčešće obični građani kroz ekološka društva.  

Iako je čovjek faktor koji neizbježno mijenja okoliš svojim aktivnostima, biološka raznovrsnost na Unsko-sanskom kantonu nije ugrožena, potvrdio nam je u razgovoru Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK, navodeći primjer mještana bihaćke MZ Ružica.

“Mi imamo MZ Ružica gdje su mještai uradili fantastičnu stvar, a prije njih su ljudi napravili zločin iz više razloga: prvo što je to šuma, drugo što je to mjesto gdje su ginuli Bosanci i Hercegovci. Oni su takve količine smeća sa tog prostora uklonili i ja im se ovom prilikom iskreno zahvaljujem i čestitam njima ovaj dan najiskrenije”, rekao je ministar Alagić.  

Kada govorimo o zaštiti okoliša neizostavno je pomenuti i vodne resurse, prije svega Rijeku Unu, koja je i danas jedna od najčišćih rijeka u regionu. Tim više što je ovogodišnja poruka Ujedinjenih naroda biološka raznovrsnost kopna i vode.