Svjetski dan prevencije samoubistva

Prevencija suicida
Odjel Neuropsihijatrije KB "Dr. Irfan Ljubijankić" je povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistva podsjetio na važnost povećanja svjesnosti i detektovanju ovog problema, a posebno u uslovima pandemije.

 

Doc.dr.sc. Vildana Aziraj-Smajić, spec. kliničke psihologije objašnjava: da osobe u suicidalnoj krizi traže i zahtjevaju posebnu pažnju i da neke od njih ne traže pomoć i da njihova suicidalnost nije očigledna, a s obzirom zdravstvene službe vide nepristupačnima te im u skladu s tim nije prihvatljivo tražiti stručnu pomoć.

U svrhu upoznavanja stanovništva kako pomoći psihološki ranjivim pojedincima, izrađen je informativni letak u kojem su data osnovna uputstva kako prepoznati upozoravajuće znakove i kako pristupiti osobi koja se nalazi u suicidalnoj krizi.

Važno je znati da svaki pojedinac može pomoći u prevenciji suicida tako što će pokazati brigu o drugima ne zanemarujući vlastite potrebe, što čini snovu jedne zdrave društvene zajednice gdje pojedinac osjeća sigurnost, gdje izražava svoje emocije i savladava sve one prepreke koje mu se nađu na životnom putu.