Svjetski dan štednje: U BiH ukupni građanski depoziti u komercijalnim bankama iznose 13,35 milijardi maraka

.
Svake godine posljednji oktobarski dan obilježava se kao Svjetski dan štednje. Ove godine u cijelom svijetu ima potpuno novo značenje. U vrijeme kada se potiče na potrošnju kao važan generator oporavka ekonomije, a kupovna moć stanovništva opada, štednja dobija puni smisao kroz pametniju potrošnju novca...

 

BIHAĆ, 31. oktobra - Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine na kraju septembra 2020. godine pokazuju da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini zabilježili rekordan iznos od 13,35 milijardi KM.

 

Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 54,9% u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka. Oni predstavljaju najvažniji izvor sredstava na osnovu kojeg komercijalne banke mogu finansirati kreditne aktivnosti. Podaci pokazuju da se depoziti stanovništva u Bosni i Hercegovini kontinuirano povećavaju, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za 454 miliona KM ili 3,5%.

 

Uprkos proširenoj bankarskoj mreži i kontinuranom povjerenju u bankarske institucije, još uvijek jedan dio stanovništva u Bosni i Hercegovini nema uspostavljene poslovne relacije s bankama. O tome koliko štede i da li uspiju uštedjeti rekli su nam sami građani. Kako smo mogli zabilježiti, štediti danas je gotovo nemoguće, kažu, jer su troškovi života veliki a penzije i plate male.

 

Oni koji su ipak dubljeg džepa svjesni su važnosti štednje. Danas ona više ne znači samo puko čuvanje novca, nego je dobra navika koja se stiče tokom života i donosi brojne benefite. Prema podacima Svjetske banke, u našoj zemlji 59% stanovnika iznad 15 godina ima otvorene račune u bankama, s tim da među radno neaktivnim stanovništvom samo 43% ima otvorene račune.