Svjetski dan zaštite okoliša ove godine bit će posvećen temi zagađenja zraka

U susret Svjetskom danu zaštite okoliša Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), u okviru projekta "Urban led", organizirat će događaj da bi građanima približio koncept niskokarbonskog urbanog razvoja čijom primjenom se može unaprijediti kvalitet zraka u gradovima.

Projekt "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu niskokarbonskog urbanog razvoja", koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP, fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša, usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije.

Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskokarbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Projekt će biti realiziran u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, prenosi Avaz.