Svjetski zvaničnici o pobjedi Bidena: Dobrodošla nazad, Ameriko!

Joe Biden
Po objavi rezultata američkih izbora, brojni svjetski zvaničnici čestitali su putem društvenih mreža pobjedu Joeu Bidenu.

 

Jedan od prvih koji se oglasio bio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass koji je izjavio da se raduje saradnji sa Bidenom

"Radujemo se saradnji sa novim američkim zvaničnicima. Moramo uložiti sve napore u transatlantsku saradnju i ostvarivanje novih dogovora", izjavio je Mass.

 

Gradonačelnica Pariza, Anna Hidalgo, posebno je bila sretna zbog pobjede Bidena i Kamale Harris te je uputila riječi dobrodošlice i napomenula kako će se morati mnogo raditi na unapređenju Pariskog sporazuma o klimatskom promjenama.

 

Na Twitteru se oglasio i premijer Kanade, koji je kazao da se raduje saradnji.

"Čestitke Joeu Bidenu i Kamali Harris. Naše zemlje su bliski prijatelji, partneri i saveznici. Imamo odnos koji je jedinstven na svjetskoj sceni. Zaista se radujem zajedničkom radu", poručio je Justin Trudeau.
 

 

Premijer Irske, Michael Martin, saopćio je kako je Biden uvijek bio prijatelj ove zemlje te da se raduje nastavku saradnje.
 

 

S obzirom na značaj trenutka, uskoro se mogu očekivati i zvanična oglašavanja i lidera najutjecajnijih svjetskih zemalja povodom izbora Joea Bidena u Bijelu kuću.