Švrac - Šiling: Brojevi zaraženih i umrlih u BiH su zastrašujući

schwarz
Sebičnost političara dovodi do najgoreg mogućeg rezultata u cijeloj zemlji, kaže Švarc - Šiling

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Kristijan (Christian Schwarz-Schilling) kazao je u razgovoru za "Hayat" da cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini zaista nije dobra.

Ističe da sa pažnjom prati dešavanja sa pandemijom i vrlo je zabrinut.

- Brojevi zaraženih i umrlih u cijeloj BiH, naročito u Kantonu Sarajevo, su zastrašujući. Očito je da Sarajevo ulazi u drugu godinu korone potpuno nespremno. Sebičnost političara dovodi do najgoreg mogućeg rezultata u cijeloj zemlji – upozorava na početku Švarc-Šiling.

Naglašava da je razočaran borbom političara u BiH sa pandemijom, a posebno se osvrnuo i na dešavanja u NSRS, te potezima HDZ-a BiH.

- Generalno sam prilično razočaran učinkom bh. političara u ovoj borbi s koronom. To uključuje, naravno, i takva dešavanja, kao što je zasjedanje NSRS i njihove zaključke. Isto tako i stranački pritisak HDZ-a, da u ovako teškim pandemijskim vremenima provedu promjene Izbornog zakona na jedan prilično nedemokratski način u ovom trenutku, smatram da je sve drugo samo ne iskren.

Na poteze vlasti u Srbiji da dozvoli vakcinisanje stranaca u toj zemlji, bivši visoki predstavnik smatra da je tim činom Aleksandar Vučić sebe učinio vođom u cijeloj regiji.

- Šta god mi mislili o Vučiću, ovom akcijom otvaranja granice za sve i vakcinisanja ljudi bez obzira na državljanstvo on je sebe učinio vođom u cijeloj regiji. I ne samo u regiji. To se mora reći. Bez obzira na to zašto je to učinio, rezultati spašavanja ljudskih života su na prvom mjestu. Ja ovdje, ustvari, mogu samo zahvaliti srpskom narodu, koji je te vakcine platio – izričit je.

Osvrnuo se i na “prijetnje” Ruske Federacije, odnosno pismo Ambasade Rusije u BiH o NATO putu naše zemlje.

Ističe da to nije nikakva novina.

- Ovo nije ništa novo. Činjenica je da Rusija već godinama čini cijelu regiju nestabilnom. Isto je činila i s Ukrajinom. To što je Rusija sada javno rekla šta misli je novost, ali ne mijenja ništa u suštini: Rusija je vrlo snažno zastupljena u regiji, zastupa vlastite interese i miješa se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što ne mogu nazvati dobrim. Šta god da BiH radi, njena je stvar i to ponavljam stalno, samo BiH može i treba o sebi i svome putu odlučivati – govori Schwarz-Schilling.

I na kraju se dotakao i neizbježne “pojave” na političkom nebu u BiH, odnosno Milorada Dodika i njegovih poteza narušavanja suvereniteta i integriteta BiH.