Tajanstvena organizacija strah i trepet planete: Ovo je najmoćnije Putinovo oružje

Tajanstvena Putinova organizacija GRU često se pominje u medijima - bilo da je to slučaj trovanja Sergeja Skripalja ili novi hakerski napad.

Iako je osnovana tokom građanskog rata u Rusiji prije gotovo 100 godina, danas je ova organizacija savršen instrument za Putinovo moderno ratovanje.

Kao što se moglo videti u Ukrajini i Solzberiju, Rusija je odustala od staromodnih načina pokazivanja sile, a nove metode stručnjaci nazivaju "nelinearno ratovanje".

Nove metode čine tajne operacije specijalnih službi, špijuniranje, sajber napadi i internet "trolovanje" kako bi se destabilizovala nacija neprijatelja. Zapadu je trebalo vremena da nauči da odgovori na to.

Tu dolazi GRU - kombinacija specijalnih snaga i obavještajne službe. Organizacija je na svom početku bila pod upravom Lenjina i Trockog, koji su insistirali da ostane odvojena od "glavne" obavještajne ruske agencije (KGB).

I danas, GRU ostaje odvojena od SVR, spoljašne špijunske agencije, i FSB, unutrašnje špijunske agencije - koje su nastale od nekada jedinstvog KGB-a 1991. godine.

GRU je odgovorna ministru odbrane Sergeju Šojgu. Sjedište, koje se naziva i "Akvarijum" ima i svoj aerodrom, a nalazi se blizu Moskve. GRU ima šest puta više agenata nego SVR , a najviše njih radi kao vojni atašei u ambasadama, ili kao dvostruki agenti. GRU ima svoje specijalne jedinice, koje se zovu Spetsnaz, a njihova reputacija je poznata širom Rusije.

Mnogi od agenata se regrutuju bez da su imali vojno iskustvo, poput samog Sergeja Skripalja.

GRU posjeduje i 130 satelita, a poznati su po razvijanju tehnologije za sajber napade, dok hakere regrutuju na najboljim univerzitetima. Upravo su GRU hakeri optuženi za miješanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Međutim, GRU nije bila oduvijek toliko uspješna organizacija. 2008 su, nakon rata Rusije sa Gruzijom, žestoko kritikovani zbog lošeg izvještavanja, da su čak došli da ivicu zatvaranja.

Ali, onda je na čelo organizacije došao general Igor Korobov (62), nekadašnji pilot koji je bio i na meti američkih sankcija. Njegova bliska saradnja sa Putinom dovela je do procvata GRU.

GRU je učvrstila svoj položaj tokom konflikta u Ukrajini, u koji su bili umiješani od početka. Njihovi agenti, često u neobilježenim uniformama, pomagali su pobunjenicima. Njihov prvi zadatak bio je sabotaža postrojenja ukrajinske vlade, kao i organizovanje ruskih "vojnih turista" koji su se pridruživali pobunjenicima u dobro koordinisanu vojsku

Postoje navodi i da je agent GRU-a bio zadužen za transport oružja kojim je u Ukrajini oboren malezijski avion MH17.

Vostok bataljon, jedinica GRU trupa sastavljena od veterana iz rata u Čečeniji, također je učestvovala u konfliktu.

GRU je od 2015. na raspolaganju i Asadovim snagama u Siriji. Među redovima ove organizacije dobro je poznato da se surovo obračunavaju sa izdajnicima - što je pokazao i pokušaj ubistva Sergeja Skripalja, koji je potresao svijet.

Nema sumnje da ćemo još dosta čitati o akcijama ove tajnovite i opasne organizacije.

Izvor: