Šta se to tamo dešava: Tajna superjahte usidrene u Baškoj Vodi

Jučer popodne u Baškoj Vodi usidrila se jahta koja privlači pažnju turista.

Naime, s obale konstantno odlaze gliseri do jahte i vraćaju se na obalu, a od jutros je čak i helikopter dva puta slijetao na nju.

Pretpostavlja se da se radi o jahti bivše srbijanske manekenke Sandre Meljničenko, čiji je muž Andrej ruski multimilijarder.

Sandra je porijeklom iz Baške Vode, a par posjeduje nekoliko jahti, prenosi Avaz.ba.

Prošlog jula svjetski mediji raspisali su se o jednoj koja je po svemu posebna.

Nju je, prema Andrejevoj viziji, osmislio francuski dizajner Filip Stark (Philip), a izgradnja je povjerena njemačkoj firmi “Nobiskrug”.

Plovilo je napravljeno po najnovijoj tehnologiji te je i po tome jedinstveno na svijetu, a stručnjaci smatraju da će Meljničenko licenciranjem te tehnologije povratiti dio novca koji je uložio u izgradnju jer jahta košta oko 500 miliona dolara.

Brod je dugačak nešto manje od 150 metara, ima tri jarbola i osam etaža, od kojih se jedna nalazi ispod vode, a pošto ima providni pod, putnici mogu uživati i u pogledu na vodeni svijet.

Meljničenkovi u svom “morskom domu” mogu ugostiti 20 gostiju i 54 člana posade, a iako unutrašnjost jahte do sada niko nije fotografirao, prema pisanju stručnih časopisa, uređenje svakog kvadratnog metra koštalo ih je u prosjeku 12 hiljada eura.

Iz priloženih podataka lako se može zaključiti da su Sandra i Andrej stvorili sebi pravi mali raj za plovidbu po svijetu.