Tajni plan Josipa Broza Tita: Pogledajte kako je trebala izgledati Jugoslavija

Home

Tajni plan Josipa Broza Tita: Pogledajte kako je trebala izgledati Jugoslavija


Neki historičari smatraju da je Tito želio još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svjetska.

Neki se danas s nostalgijom sjećaju Jugoslavije, smatraju kako se tada živjelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila vještačka tvorevina koja je silom decenijama pokušavala na okupu i u zajedništvu da održi nespojive narode.

Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita. Neki historičari smatraju da je Tito želio još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svjetska.

Historičarka Sabrina Ramet rekla je krajem prošle godine da je SFRJ pod Titom htjela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Traciju (ili Trakiju), Albaniju, Bugarsku, bar jedan dio austrijske Koruške, kao i cijelu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba prije stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire "od Soče do Soluna".

Najčudnije djeluje to što su kao dio Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno sudjelovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtijevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svjetskog rata podržala ideju stvaranja velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Nakon Drugog svjetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i cijelu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku. "Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uvjeti bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti", poručivao je Tito.

Kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili?

Riječ je o dva slučaja:

- da je maršalova vizija uključivala Albaniju i dijelove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

- da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Autor neobične karte ističe da bi u nekom "paralelnom svemiru" komunistička revolucija u Grčkoj barem djelimično uspjela, čime bi se neki dijelovi zemlje otcijepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas historijsku pokrajinu Rumunije. Da se kojim slučajem ovaj, ipak, nevjerovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pon, 08/05/2017 - 14:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top