Talas iz Italije bio mogao da "zapljusne" i cijelu EU

RIM - Lider desničarske stranke u populističkoj koalicionoj vladi Italije Mateo Salvini namjerava da proširi djelovanje svog pokreta i u Evropi.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da namjerava da pokrene inicijativu za udruživanje napora u više zemalja kako bi se osiguralo da planovi Evropske unije ne zasjene nacionalne interese.

U obraćanju desetinama hiljada pristalica na godišnjem skupu Lige na sjeveru Italije, Salvini je rekao da želi da proširi svoj politički pokret, koji je već transformisao iz regionalne snage u nacionalnu vlast, prenosi AP.

"Razmišljam o Ligi evropskih liga koja će okupiti sve slobodne, suverene pokrete u raznim zemljama", istakao je Salvini, na skupu u Pontidi.

Uz to, obećao je da će izbore za novi saziv Evropskog parlamenta, koji će biti održani iduće godine, pretvoriti u "referendum o eliti, bankama, finansijama, imigraciji i sigurnosti radnih mjesta".

Inače, Salvini je u dobrim odnosima sa liderkom francuske krajnje levice Marin Le Pen i britanskim političarem Najdželom Feridžom, koji su se zalagali za referendum koji je rezultirao glasanjem Britanaca za izlazak iz EU, podseća AP.

Američka agencija napominje i da je, prema anketama, Salvinijeva Liga sada najpopularnija stranka u Italiji.