Talentirani učenici: Razlika u znanju

s
- Svake godine USK iznjedri više od 70 učenika generacije, a procjenjuje se da je među osnovcima i srednjoškolcima daleko više talentiranih učenika koje treba na vrijeme prepoznati i pružiti adekvatnu podršku da bi u potpunosti razvili svoj potencijal...

Unsko-sanski kanton ima nadarenu djecu i omladinu koja su zasigurno njegov najveći potencijal. To potvrđuju brojne nagrade, priznanja i medalje naših učenika s federalnih, državnih i međunarodnih takmičenja.

Prema postojećim zakonskim rješenjima, rad s talentovanim učenicima odvija se kroz dodatnu nastavu i vannastavne aktivnosti.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa u protekle dvije godine škole su najvećim dijelom bile primorane prolongirati odvijanje nastave s nadarenim učenicima.

Na dugoj strani, intencija resornog ministarstva ali Pedagoškog zavoda USK jeste da se ponovo u fokus stavi organiziranje takmičenja, ali i adekvatno nagrađivanje učenika, te njihovih mentora za ostvarene rezultate.

Svake godine USK iznjedri više od 70 učenika generacije, a procjenjuje se da je među osnovcima i srednjoškolcima daleko više talentiranih učenika koje treba na vrijeme prepoznati i pružiti adekvatnu podršku da bi u potpunosti razvili svoj potencijal.

U Budžetu USK, kako smo saznali, planirana su sredstva za rad s nadarenim učenicima ali sve uveliko ovisi od situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa.