Tegeltija: BiH može biti partner, ali ne i talac migrantske krize

h
Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude partner u upravljanju migrantskom krizom, ali da ne želi i ne može da bude njen talac, niti da prihvati situaciju tzv. spavača u redovima migranata.

- Ključna stvar za rješavanje migracija su granična kontrola i readmisija migranata i time treba upravljati, u saradnji sa drugim zemljama koji se suočavaju sa migrantskim talasom - rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa Komesarom EU za unutrašnju politiku Ilvom Johanson (Ylva Johansson).

Prema njegovim riječima, tokom sastanka kome su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa migrantskom krizom u BiH.

Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU. "Migracijama treba da upravljaju države, a ne oni koji zloupotrebljavaju položaj lica u pokretu", smatra Tegeltija.

On je naveo da je sa Jonansonovom razgovarano o svim pitanjima odnosa BiH i EU, procesu pridruživanja BiH ka EU, kao najvažnijem pitanju, te pandemiji virusa korona, a poseban akcenat stavljen je na situaciju u vezi sa migracijama.