Tegeltija dobio imena ministara iz SDA, SBB-a i DF-a: Umjesto Aćimovića, ministar će biti Božović

Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji danas je dostavljen prijedlog imena ministara i zamjenika ministara iz SDA, SBB-a i DF-a, te kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice iz DNS-a iz reda ostalih.

Između Draška Aćimovića i Mlađena Božovića odlučeno je da Božović bude ministar. Na ovaj način je Draško Aćimović, kojeg je prvobitno predložio DNS, ispao iz utrke za ministra, a kandidat je ostao Mlađen Božović, kojeg je predložio potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu BiH. 

Tegeltija je saopćio i da je dobio imena kandidata iz SDA, SBB-a i DF-a. 

Potvrdio je da je za ministricu vanjskih poslova predložena Bisera Turković, za ministra sigurnosti Fahrudin Radončić i za ministra odbrane Sifet Podžić.

Nezir Pivić je predložen za zamjenika ministra pravde, Nedžad Branković za zamjenika ministra komunikacija i transporta, Dževad Mahmutović za zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice i Hazim Rančić za zamjenika ministra finansija i trezora. 

Prijedlozi kandidata za pozicije ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara bit će upućeni na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.