Tegeltija: EU najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije, očekujemo isto i u procesu vakcinacije

asd
Rekao je da je BiH spremna uraditi sve što bude dogovoreno kako bi regionalna saradnja bila što uspješnija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pozvao je danas na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani, kome se obratio putem video-linka, na bolje infrastrukturno povezivanje, bolju saradnju privreda, olakšavanje trgovine zemalja regiona i istakao da će to svima donijeti velike benefite.

Tegeltija je istakao da će, radi boljeg povezivanja sa susjedima, BiH 16. marta potpisati sporazum sa Turskom koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd.

- Taj infrastrukturni projekat treba da omogući bolje povezivanje naših ekonomija i naših građana - istakao je Tegeltija.

Ciljevi ambiciozni

On je rekao da je BiH spremna uraditi sve što bude dogovoreno kako bi regionalna saradnja bila što uspješnija i kako bi pokazali da region Balkana i ekonomski i na svaki drugi način pripada Evropi.

Prema njegovim riječima, svima je potrebno malo optimizma.

On je naveo da je mnogo posla ispred svih, da su ciljevi ambiciozni i da je potrebno uložiti sve napore kako bi kriza uzrokovana panedmijom bila podstrek da se radi više i bolje, te da posluži kao dodatni impuls za intenziviranje regionalne saradnje i saradnje sa EU.

Tegeltija je rekao da važna oblast jesu i investicije i da će one u velikoj mjeri zavisiti od onoga što je usvojeno na samitu u Sofiji ne samo za BiH nego i druge zemlje Balkana.

- Ukoliko taj proces bude krenuo i realizovao se dinamikom kako je planirano, to može značajno uticati pozitivno na ekonomije i BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana - smatra Tegeltija.

Izražen entuzijazam građana BiH

On je pozvao da EU ubrza ove procese preko međunarodnih finansijskih institucija koje su zadužene za realizaciju projekata i istakao da svi projekti koji su u BiH definisani imaju za cilj infrastrukturno povezati BiH sa susjednim zemljama.

Tegeltija je rekao da su evropske integracije jedno od pitanja o kojem postoji veliki stepen saglasnosti svih u BiH, koja je uprkos pandemiji ispunjavala obaveze prema EU, te poručio da je ova epidemija prilika za povezivanje u regionu i saradnju sa EU.

Eentuzijazam građana BiH prema procesu pridruživanja EU i danas jako izražen, uprkos dugom i jako sporom procesu, rekao je.

On je naveo da je dobro što je jutros evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji prvi govorio i ponovio zahtjeve gotovo svim zemljama koje učestvuju na forumu o uslovima koje je postavila EU, podsjećajući na obaveze BiH koje je potrebno ispuniti da bi se dobio kandidatski status.

- Siguran sam da će BiH - naporima koje je načinila u 2020. godini i koje će učiniti u prvoj polovini 2021. godine - napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status, što je od velike važnosti za cijelu BiH - istakao je Tegeltija.

Značajna pomoć EU

Tegeltija je dodao da, bez obzira u kom će trenutku BiH dobiti kandidatski status, da je BiH jako posvećena ispunjavanju uslova za proces pridruživanja EU i da su gotovo svi u BiH svjesni da je EU mjesto za građane BiH, da tamo žele da dođu i da ispune potrebne uslove.

- Iako smo u 2020. godini bili posvećeni ispunjavanju uslova, takozvanih 14 prioriteta, ipak u fokusu našeg rada u prethodnoj godini bila je borba protiv pandemije covida-19 i svih njenih posljedica i po zdravlje ljudu, stanje u našoj ekonomiji i naše socijalne politike. Zajedno sa podrškom EU, taj proces u prethodnom periodu smo uspješno implementirali - rekao je Tegeltija.

On je istakao da se upravo u toj borbi pokazala veoma važna uloga EU, koja je kroz različite mehanizme podržala BiH od makrofinansijske pomoći do značajne pomoći u nabavci medicinske opreme, sanitetskog materijala i slično.

- Na početku pandemije nije djelovalo da će biti tako uspješno, djelovalo je teško i sporo, ali moramo priznati da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije. Očekujemo da se to desi i u procesu vakcinacije - rekao je Tegeltija.

Ukazao je na to da ova teška situacija sa pandemijom nije iskorištena u regionu kao prilika, mogućnost i šansa da se unaprijedi ekonomska saradnja, da se trgovinske veze podignu na viši nivo, da jedni drugima pomognu da bi pad domaćeg bruto proizvoda bio niži u svim ovim zemljama regiona.