Tegeltija je hvali, roditelji poručuju: Direktorica Mevlida ovog puta neće moći kazniti našu djecu

.
Noseći zastave BiH, odjeveni šalovima i kapama bh.boja, djeca sa roditeljima napravili mali defile i izveli prigodan program posvećen 1.martu-Danu nezavisnosti BiH

Većina bošnjačke djece iz dva povratnička naselja Sjenine i Sjenine Rijeke kod Doboja, nisu bila na nastavi u centralnoj Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Sjenini Rijeci u RS. 

 

Oni su danas ostali kod svojih kuća, pripremili i na poligonu malih sportova u Sjenini održali prigodan program posvećen 1. martu- Danu nezavisnosti BiH. Do poligonu su došli u malom defileu koii je doista bio impozantan, i za oči, i za dušu prijatan.

 

I šta ovdje ima loše

- Ovo je lijepa slika, za nas naljepša. Lijepa, jer mi učimo našu djecu šta je domovina, govorimo našoj djeci zbog čega volimo svoju zemlju, za koju su pale naše žrtve i govorimo šta znači kada neko nema svoju zemlju Mi rezervne zemlje nemamo, nama je naša BiH jedna i jedina i najjepša. I šta ovdje ima loše, pitamo cijeli svijet da nam kaže - istakla je predsjednica roditelja u pomenutoj školi, i roditelj čije dijete pohađa ovu školu, Aida Mujakić.

Njeno mišljenje dijele roditelji oba sela.

 

Cijene njezinu borbu za ravnopravnost, borbu protiv diskriminacije bilo koga nad bilo kime. Na naše pitanje, da li će se direktorica OŠ „Petar Kočić“, Bošnjakinja iz Gračanice Mevlida Dervišefendić i ovaj puta drznuti i djeci koja danas nisu bila na nastavi, izreći disciplinko- vaspitne mjere i smanjiti im vladanje zbog neopravadnih časova, Mujakić je odlučna u odgovoru.

- Ono što je Mevlida Dervišefendić, direktorica škole uradila prije 1,5 mjesec, kada je kaznila bošnjačku djecu zbog 5 neopravdanih časova koje su napravili 25.novembra, jer su izostali sa nastave, kako bi kod kuće sa roditeljima obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine, pa tu kaznu na pritisak roditelja i instrukcije Ministarstva RS morala brisati, ovog puta neće joj poći za rukom. Nećemo joj dozvoliti mi, roditelji, jer ćemo mi otići u školi i svaki roditelj će opravdati časove svoga djeteta - kaže Mujakić.

 

Organizirat će proteste

Dotle, pored magistralnog puta Tuzla - Doboj, na području Doboj Istoka, i dalje stoje dva velika bilborda na kojima uz dvije državne zastave piše: „Mevlida, sretan ti 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine", navodno namijenjen direktorici Mevlidi Dervišefendić i stajat će još dana i dana- kažu roditelji djece povratnika u Sjeninu i Sjeninu Rijeku. 

 

Napominju, da odustati neće, dok direktorica Dervišefendić ne podnese ostavku, ili je ne smijene. U protivnom uskoro će biti održani treći mirni protesti u blizini škole.

 

Podsjetimo i Milan Tegeltija, donedavni predsjednik VSTV-a, danas je na Twitteru napisao da je direktorica škole Mevlida Dervišefendić, uzorna građanka RS