Tegeltija još čeka prijedloge

Gotovo svi kandidati za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su poznati. Pobjedničke stranke i njihovi partneri objelodanili su imena za ministarske pozicije. Prema ranije utvrđenom rasporedu resora u Vijeću ministara BiH, srpskim kadrovima, osim mjesta predsjedavajućeg, pripale su i pozicije ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbjeglica te prometa i komunikacija.

Vrijeme kompromisa

Odranije je poznato da će za poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kandidat biti Staša Košarac (SNSD), a za ministra prometa i komunikacija BiH biće Vojin Mitrović iz iste partije. Predsjedništvo DNS-a, koalicionog partnera SNSD-a, jučer je predložilo Draška Aćimovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda Ostalih. Aćimović je bivši ambasador BiH u Belgiji, a bio je kratko i član SDP-a.

- To je možda i najteže ministarstvo u ovom momentu, pogotovo zbog migrantske krize, jer će preuzeti na sebe ogromnu odgovornost, ali i zbog ljudskih prava. Težak i jedan vrlo odgovoran zadatak. Mislim da će nam trebati baš saradnja svih, da zajedno nađemo kompromise i jedan diplomatski odnos. Tako da mislim da dolazi vrijeme kompromisa, kazao je kratko za Oslobođenje Aćimović.

Kada su u pitanju pozicije zamjenika ministara, SNSD je ta mjesta uglavnom prepustio koalicionim partnerima, pa će na mjestu zamjenika ministra odbrane biti Mirko Okolić (kadar blizak Obrenu Petroviću, op. a), a zamjenik ministra sigurnosti Vladimir Mijatović (SP). U fotelju zamjenika u Ministarstvu civilnih poslova BiH sjest će Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske.

Kada je riječ o HDZ-u BiH, Vjekoslav Bevanda ostaje ministar finansija i trezora, a Josip Grubeša i dalje će biti na čelu Ministarstva pravde. Ministarstvo civilnih poslova preuzeće Ankica Gudeljević, koja je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj.

Kadrovi iz hrvatskog naroda imaće i tri zamjenička mjesta. Josip Brkić ostaje zamjenik ministra vanjskih poslova, dok će Mijo Krešić iz Ministarstva sigurnosti preći u Ministarstvo odbrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa biće Ljiljana Lovrić.

Kako saznajemo, na jučerašnjoj sjednici Kolegija SDA za ministricu vanjskih poslova predložena je Bisera Turković, ali o ovom prijedlogu se treba izjasniti i Predsjedništvo stranke. Ministarstvo odbrane trebao bi preuzeti DF, odnosno Sifet Podžić, dok bi za ministra sigurnosti trebao biti predložen lider SBB-a Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko.

No, Predsjedništvo SBB-a jučer je održalo, kako je kazao sam Radončić, konsultativnu sjednicu vezanu za koalicionu ponudu SDA. Upitan hoće li biti novi ministar sigurnosti, Radončić je odgovorio kako će se odluka o tome vjerovatno donijeti tek iduće sedmice, konkretno u ponedjeljak.

- Mogu vam reći da će se vjerovatno delegacije SDA i HDZ-a vidjeti u četvrtak, ako je moja informacija tačna. Ono što je sigurno, tačno je da će se SDA, SBB i DF u petak naći na nivou lidera i prvih saradnika, gdje će se razgovarati ozbiljnije i o koaliciji i o nekim programskim stvarima koje se sada ne spominju. Očekujem da će se tokom ove sedmice javiti i gospodin Tegeltija, da bih vidio kakav je njegov plan kao budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ne samo u sektoru sigurnosti nego i o svemu tome, da bismo u ponedjeljak imali sve ulazne informacije i donijeli odluku da li SBB i ja personalno ulazimo u tu priču, ulazi li SBB bez mene ili nikako ne ulazi, rekao je Radončić uoči sjednice.

Odgovarajući na pitanje da li je, ukoliko ga stranka delegira za ministra sigurnosti, na strani odluke da to prihvati ili prepusti nekom drugom to mjesto, Radončić je kazao da bi volio da to bude neko drugi.


Jedini problem

- Volio bih čak da to bude žena, ali SBB i rukovodstvo će procijeniti šta je najbolji interes građana BiH, pa i samog SBB-a, gdje je moja obaveza da, ako treba, ponovo radim u najboljem interesu svog političkog projekta i građana, rekao je Radončić.

​Ove tri stranke podijelit će mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH te Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je za agencije da proces konsultacija ide u dobrom pravcu, “a jedini problem je što smo vremenski ograničeni, ukoliko to želimo da završimo do kraja ove godine”.

- Dolaze praznici i ukoliko ne budemo brzo radili, može da se desi da proces konačnog formiranja Vijeća ministara prenesemo u 2020. godinu, napomenuo je Tegeltija.