Tegeltija: Mektić želi poslati poruku tužiocima i sudijama o svojoj nedodirljivosti

lfjlfjč
Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji se razmatra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, problematičan je s najmanje dva aspekta

Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji se razmatra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, problematičan je s najmanje dva aspekta, tvrdi predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija

Tegeltiji je sporan sam predlagač Dragan Mektić, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak.

- U pogledu podnosioca inicijative u liku poslanika Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski ucjenjivački politički pritisak od poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju želi obračunati s pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama - poručio je Tegeltija.

  • Dragan Mektić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Dragan MektićFOTO: AVAZ

Drugi razlog je, tvrdi Tegeltija, "očit i za evropske standarde potpuno flagrantan, pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od političke koalicije", koja je, kako navodi, "formirala ranije Vijeće ministara''. Ista se, dodaje Tegeltija, u skladu s "deklaracijom i zaključcima SDA, želi da se obračuna s predsjednikom i članovima VSTV-a".

- Šaljući poruku, kao i svim drugim sudijama i tužiocima, da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju, nego o tom govore direktno. U skladu s tim, pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga zakona s evropskim standardima - istakao je Tegeltija. 

Dodao je da "ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske".