Tegeltija: Na adresu VSTV stigla koverta sa 200 KM

U Sarajevu je danas održana sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Članovi VSTV-a razgovarali su o posljednjim dešavanjima vezanim za ovu instituciju, odnosno o navodima magazin Žurnal koji je objavio da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao krivičnim istragama.

U tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS.

U Žurnalovom tekstu objavljeni su transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužilaštvu KS.

Tegeltija je danas naveo da je u toku sjednice obaviješten da je na adresu VSTV-a stigla koverta, piše N1.

"Na samom završetku sjednice mene šef kabineta obavještava, donosi mi dopis sa kovertom, u kojoj jedan advokat dostavlja jedan dopis VSTV-u i u prilogu kovertu sa 200 KM. Te su se stvari desile u toku sam sjednice", kazao je Tegletija.

Na konstataciju novinarke da se čula sa navedenim advokatom koji joj je rekao da se radi o "notornoj laži i podmetanju", Tegeltija je naveo da su članovi Vijeća obaviješteni i da je cijeli slučaj upućen na postpupanje nadležnom tužilaštvu.

"Neka se tužilaštvo pozabavi s tim slučajem", naveo je Tegeltija.

On je nakon sjednice VSTV-a dobio podršku svih prisutnih članova.