Tegeltija: Postoji visok stepen saglasnosti lidera u regionu

asd
Integracija zemalja Balkana u EU je ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i EU i regiona, kazao je Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, izjavio je danas u Ohridu da je "integracija zemalja Balkana u EU ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i EU i regiona".

Tegeltija je naglasio da je u proteklih mjesec dana održan niz značajnih regionalnih događaja na kojima je jasno iskazano postojanje visokog stepena saglasnosti lidera u regionu o svim ključnim pitanjima od značaja za proces integracija.

On je na konferenciji, na kojoj su učestvovali lideri zemalja Balkana, ukazao i na činjenicu da je "kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova, kako u svijetu, tako i u zemljama Balkana i pokazala koliko su svi globalno ranjivi", saopćeno je iz Savjeta ministara.

Ukazao je i na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zamljama EU.

- Jako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima, kao što je velika pobjeda Europe ukidanje rominga u cijelom regionu - istakao je Tegeltija, te naglasio i da je preduslov za napredak sprovođenje reformi, za šta je, kako je istakao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.

U okviru "Prespanskog foruma" u Ohridu danas je održana plenarna sesija na visokom nivou uz učešće predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i lidera zemalja Balkana.

Na plenarnoj sesiji "Resetovanje sinergije EU - SAD ka zapadnom Balkanu", osim premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, učestvovali su i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti.

Dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Zapadni Balkan: dio koji nedostaje za kompletiranje Evrope" počela je jučer.

Prespanski forum je okupio lidere zemalja Balkana, predstavnike EU, političare, ekonomiste, medije.