Tegeltija: Potreban nam je novi aranžman sa MMF-om, EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana

tegeltija
Prema njegovim riječima, poruke koje stižu iz Brisela ponovo otvaraju mogućnost proširenja EU

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH u ovom trenutku potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se na drugim mjestima ne mogu obezbijediti tako povoljni finansijski uslovi.

- Oduvijek zagovaram da BiH ima aranžman sa MMF-om, jer kada ga imate, možete da povlačite finasijska sredstva u vidu kredita, ali isto tako možete da imate aranžan u kojem sredstva ne uzimate, nego ih imate zagarantovana, ukoliko bude potreba za njima, pojasnio je Tegeltija.

Govoreći o posjeti evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija BiH, Tegeltija je rekao da je to ohrabrujuća poruka za sve zemlje zapadnog Balkana, kao i ekonomsko-investicioni plan čime je EU jasno stavila do znanja da je zapadni Balkan ponovo na njenoj agendi.

Prema njegovim riječima, poruke koje stižu iz Brisela ponovo otvaraju mogućnost proširenja EU.

- Naše je stanovište da bez zapadnog Balkana EU nikada neće biti kompletna i nikada se neće završiti taj proces, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara, te dodao da je sam ekonomsko-investicioni plan veoma važan, jer je EU ponudila zapadnom Balkanu devet milijardi eura i oko 20 milijardi eura po drugom osnovu.

Tegeltija je rekao da onoliko koliko BiH bude brzo pregovarala, koliko brzo bude ralizovala projekte, toliko će sredstava iz tog plana ostati u zemlji.

Predsjedavajući Vijećanministara je naglasio da je za BiH prioritet da privuče sredstva ovog plana, te da do polovine ljeta naredne godine dobije kandidatski status.

Kada je riječ o ispunjavanju prioriteta i obaveza koje je EU, kroz Mišljenje u maju prošle godine stavila pred BiH, Tegeltija je naveo da su oni svima jasni i poznati.

- U tom planu obaveza svoju ulogu ima i Vijeća ministara, ali i druge institucije u BiH, a prije svega parlament BiH i entitetski parlamenti. Savjet ministara će ispuniti svoj dio obaveza, ali sam proces usvajanja nekih od dokumenata je mnogo sporiji i mnogo teži da se realizuje, jer o nekim temama ne postoji visok stepen saglasnosti, istakao je on prenosi Mondo.

Izvor: