Tegeltija: Potrebno je da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan"

m
Sasvim je izvjesno pristupanje BiH ovom procesu, on nikome ne donosi ništa loše

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija  kazao je danas u Beogradu na Samitu lidera Otvorenog Balkana kako je potrebno da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Ja sam ovdje samo gost. Sasvim je izvjesno pristupanje BiH ovom procesu, on nikome ne donosi ništa loše. Divno je bilo jučer na večeri, ali nismo mogli probati vina i hranu iz BiH, zato što nismo članica. To je ono što me čini nesretnim - rekao je Tegeltija.

Zahvalio je članicama Otvorenog Balkana što drže otvorena vrata za druge zemlje regije i ne postavljaju političke uslove.

Tegeltija smatra da je veliki broj građana i poslovne zajednice u BiH opredijeljen ka ovoj inicijativi te se nada da će u međusobnoj trgovini sa zemljama regije BiH ove godine imati bolje rezultate.

Stabilnost opskrbe hranom

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas rekao da je ta inicijativa posebno važna u situaciji globalne krize u opskrbi hranom i energentima.

- Naše okupljanje i to što radimo zajedno je pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime. Danas je jasno da su Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vrijeme. Izgradili smo povjerenje između prijateljskih zemalja. Dok neki drugi misle kako nas ovo može skrenuti s evropskog puta, ja mislim da će nas ovo učvrstiti i olakšati život naših građana - rekao on.

Istakao je da će se posebnim sporazumima osigurati stabilnost opskrbe hranom i energentima u regiji i pomoć susjedima.

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Anazović kazao je da je građanima u regiji dosta politika prošlosti i štetnosti nacionalizama i da zaslužuju da im se život olakša, prenosi Beta.

- Lijepo je vidjeti da su s nama ovdje danas predstavnici zemalja EU i NATO, kao i biznismeni. Sve smo probali u svojoj historiji svađe i konflikte, samo nismo probali sarađivati. Vrijeme je da izaberemo mir i progres, i da veća fleksibilnost granica ne znači mijenjanje istih, već veću šansu za pomirenje - kazao je Abazović.

"Rat u Evropi je alarm"

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu je ocijenio da inicijativa "Otvoreni Balkan" osigurava sigurnu budućnost svih zemalja.

- Rat u Evropi je alarm za sve nas, i vidimo koliko smo ranjivi po pitanju energetike. Ne postoji recept osim solidarnosti, i mi u Turskoj radimo sve što možemo kako bi pomogli susjedima na Balkanu da osiguraju količine plina - rekao je on.

Mevlut Čavušolu je kazao da postoji još mnogo toga što treba uradi u regiji, ali da postoje dva izazova.

- To su politička kriza u BiH i predsjednik Turske će sljedeće sedmice, između ostalog posjetiti i Sarajevo. A drugo je dijalog Beograda i Prištine, i tu je pokazano kako se moramo koncentrati na zajedničke interese, a ne ono što nas razdvaja - ocijenio je on.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Beogradu da su Srbija, Albanija i Sjevrna Makedonija sve više uključene kako bi izvukle maksimum iz te inicijative i pozvao i druge zemlje da se priključe.

- Ozbiljno ćemo razmisliti da uputimo poziv i drugim partnerima i zemljama EU, niko ne treba biti ljubomoran na nas. Ovdje su Mađari i Turci, a pozvali smo Grčku i Italiju. Bitno je da je tu ambasador SAD-a i da će biti na svakom samitu, a to znači da smo sigurni da neće biti nesporazuma - rekao je Rama na Samitu lidera Otvorenog Balkana.