Tegeltija razgovarao sa ambasadorom Norveške o procesu evropskih integracija

asd
Dodao je da bi status kandidata bila dobra poruka građanima BiH da Evropska unija računa na Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom (Olav Reinertsen).

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima koji su izrazito prijateljski i bez otvorenih pitanja. Napomenuo je da treba uložiti dodatni napor kako bi se poboljšala izrazito niska vanjskotrgovinska razmjena i otvorio prostor za povećanje norveških investicija u Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je nadu da će prošlogodišnje otvaranje NBBA (Norvegian Bosnian Business Association) poslovnog udruženja značajno unaprijediti sveukupne ekonomske odnose dvije zemlje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Navodi se da je Tegeltija upoznao ambasadora Rajnertsena sa procesom evropskih integracija i političkom situacijom u zemlji. Rekao je da je BiH uradila dovoljan broj mjera kako bi se proces evropskih integracija kvalifikovao uspješnim, te da BiH meritorno zaslužuje kandidatski status. Dodao je da bi status kandidata bila dobra poruka građanima BiH da Evropska unija računa na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio Vladi Norveške na pomoći u ekonomskom i političkom oporavku BiH kroz mnoge projekte razvojne saradnje, a posebno je istakao zahvalnost na norveškoj pomoći i podršci u reformi javne uprave i pravosuđa.

Foto: Vijeće ministara BiH