Tegeltija: Susret s Varhelyijem nije donio ništa dobro

.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) je izjavio da njegov današnji susret s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem nije donio, kako je naglasio, ništa dobro.

 

Izjavio je da razgovori nisu imali dobru stranu, jer, kako je kazao Varhelyi, projekti koji su već odobreni za koridor 5C i željezničku prugu neće biti potpisani dok se u Bosni i Hercegovini ne razriješe određena politička pitanja. 

"Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo takvim stavom Evropske unije, jer radi se o uvođenju sankcija Republici Srpskoj čija su ta dva projekta. Uvođenja sankcija nisu dobra, jer nas dovode u situaciju da blokiramo sve projekte u Bosni i Hercegovini", rekao je Tegeltija.

Poručio je da Republika Srpska neće dozvoliti blokiranje tih projekata te da u opciji ima dva načina rješavanja ovog problema.  Jedan od načina, kako je kazao, je pronalazak novih investitora, a drugi okretanju drugim projektima. 

"Nadam se da će kod članica Evropske unije prevladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog naroda i da to neće donijeti ništa dobro, a pogotovo riješiti političku krizu u Bosni i Hercegovini", zaključio je Tegeltija.

Podsjećamo, Klix.ba je prošle sedmice objavio da je EU odlučna u namjeri da prije svega uskrati novac za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj. Razlog za to jesu višemjesečna blokada državne vlasti i prijenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast.