Zašto Tito nikad nije išao na grob majke i sina? Tek rođenu bebu sahranio usred noći

Malo je poznato da su roditelji Josipa Broza Tita sahranjeni u Kupincu, mjestu koje on, kao vladar Jugoslavije, nikad nije posjetio. Tamo su doselili iz Kumrovca, a tamo se rodio i tamo je pokopan i njegov tek dva dana star sin.

Ta priča, o Kupinečkom grobu, zapravo podgrijeva one najveće teorije zavjere o Josipu Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak nego ruski plemić ili dijete austrijskoga grofa, prenosi Hayat.ba.

Postavlja se pitanje zašto zaista nije bio na grobu svojih roditelja?

Prije više od 90 godina, u mrkloj noći, na Kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku – dovoljno veliku tek za mali kovčeg u koji je stao djetetov leš.

Nisu strahovali da će ih iko otkriti, cijelo selo je spavalo. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da izradi kovčeg i sa njim je kopao raku. Godine 1920., dvojica muškaraca sahranila su tek dva dana starog dečaka, sina Franjinog prijatelja – Josipa Broza.

Dječaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a župnici nisu dopuštali da se nekršteno dijete sahrani na groblju.  No, nije dao da ga spriječe u toj namjeri. Sahranio je sina, ali nije obilježio njegov grob, pisao je hrvatski “Express” u jednoj reportaži.

Nekoliko dana ranije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gdje su mu se roditelji doselili iz Kumrovca. Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posjed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar.

Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija.

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svjedočanstvo o povratku u domovinu.

– Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, žena mi je rodila prvo dijete, sina. Ali je on umro nakon dva dana – svjedočio je Tito.

Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mjesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.  Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Pažnju privlači očigledna razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše “Titova mama”. No, Franjo se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem.

Ništa čudno, s obzirom na to da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.