Teniski klasik ispunio sva očekivanja: Kralj šljake potvrdio klasu!

321
Večeras je u Parizu odigran još jedan teniski klasik između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Organizatori su odlučili da se dva najbolja sastanu u večernjim satima na šljaci, gdje je Rafa neprikosnoven, ali su bukmejkeri pred ovaj duel davali mnogo veće šanse prvom teniseru svijeta. Jedno je bilo sigurno, ovaj meč se nipošto nije smio propustiti.

 

Na kraju je nakon velike borbe Nadal stigao do nove pobjede nad svojim vječitim rivalom i Španca ćemo gledati u polufianlu Roland Garrosa protiv Alexandera Zvereva, koji je nešto ranije u četiri seta izbacio Carlosa Alcaraza.

Početak meča bio je potpuno neočekivan i u znaku Nadala. Na samom startu Rafa stiže do brejka. Novak je uspio dvije brejk šanse da spasi, ali nakon treće sreće Španac dolazi do 1:0, da bi ubrzo povisio na 2:0.

Novak smanjuje na 2:1, propušta šanse da napravi brejk, pa je Rafa poveo s 3:1, a onda pojačao i uz jedan brejk riješio pitanje osvajača prvog seta (6:2).

Čak šest brejk šansi imao je Rafa na otvaranju drugog seta i bilo je jasn8o da će oduzeti perdnost servisa najboljem na svijetu, a onda je s nulom odradio svoj servis gem za 2:0, da bi ubrzo stigao do brejka za 3:0.

 

Izgledalo je da je i drugi set lagan plijen za španskog majstora, no on da se Đoković budi i osvaja četiri uzastopna gema i to poprilično uvjerljivo. Smanjio je na 3:2, imao mnogo brejk šansi u šestom maratonskom gemu u kojem je baš namučio protivnika, na kraju uzeo brejk. Nedugo nakon toga, vodio je s 4:3 i onda je sve mirisalo na nove žestoke borbe na pariškoj šljaci.

Nadal uspijeva uz malo poteškoća da zaustavi impresivnu seriju Srbina, izjednačivši na 4:4 u drugom setu. Đoković dolazi do 30:40 na servis Španca i prve set lopte, ali Nadal se nakon duge razmjene uspio spasiti i izjednačiti na 40:40. Nastavljena je borba i u tom gemu, a uporni Đoković izborio se za drugu set loptu, koju sada koristi i dolazi do izjednačenja.

Ovakav jedan spektakl zaslužio je više od tri seta, a nakon što je Đoković u drugom nakon velike borbe izjednačio, bilo je evidentno da nas čeka prava ludnica u nastavku. 

Na startu trećeg seta Nadal dolazi do 40:0 na servis Đokovića, a takvu prednost majstor poput njega ne propušta. Pomogao mu je Novak koji je lopticu poslao u aut, Rafa je na najbolji način otvorio treći set. 

Nadal je bez većih problema osvojio set i poveo s 2:1, no uslijedio je odgovor prvog tenisera svijeta. Đoković je poveo s 3:0 uz brejk, a kad je servirao za set, Rafa pravi brejk i smanjuje na 5:4. Na kraju, tie break je odlučivao, a Nadal je izašao kao pobjednik.

Roland Garros, četvrtfinale:
Đoković - Nadal 2:6, 6:4, 2:6, 6:7