Tenzije između Srba i Hrvata u Livnu i otvorena osporavanja ‘županije’ i entiteta Republika Srpska

asd
Sve više narastaju tenzije između Srba i Hrvata u Livanjskom kantonu.

“Naziv Hercegbosanska županija zvuči kao Herceg-Bosna, a znamo da je u vrijeme Herceg-Bosne izvršeno protjerivanje srpskog stanovništva iz Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Kupresa", rekao je Radanović, komentarišući službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnicu kao grb Kantona 10, koji kaže vrijeđaju srpski konstitutivni narod. 

Radanović je istakao da su Srbi 1991. godine bili većinska populacija u šest općina u Livanjskom kantonu jer su činili 60 posto stanovništva, te ocijenio da danas srpski narod u ovom kantonu nije konstitutivan. 

Budu li Srbi osporavali Hercegbosansku županiju, Hrvati će osporavati RS i to mora biti jasno svima. 

On je naglasio da Hrvati u Livanjskom kantonu i danas prate tradiciju ustaškog pokreta. 

"Neprihvatljivi su nazivi određenih ulica, institucija, te fotografije Ante Pavelića koje su okačene u pojedinim institucijama kantonalne Vlade, neprihvatiljivo je da se bilo kakva ustaška i nacistička obilježja bilo gdje ističu", rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbira za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH i dodao da takva obilježja plaše narod. 

Na ovom pitanju se jasno vidi koliko je savezništvo Dodik - Čović samo za njihove uske interese vezano. Narod ionako nije njihova briga, nego samo sredstvo da imaju vlast, putem koje djeluju ovako kako imamo priliku gledati preko dva desetljeća.