Teror nad porodicom Sulejmanagić: Štiti li komandir policije u Velikoj Kladuši počinioca?

camil
Ćamil Sulejmanagić sa nizom dokaza o teroru koji proživljava u Velikoj Kladuši u posljednih nekoliko dana obraćao se medijima u Krajini. Prije samo nekoliko dana pucano mu je na privatni automobil koji se nalazio u neposrednoj blizini porodične kuće gdje na svu sreću niko nije nastradao.

 

U posljednjih par godina su mnogi mediji izvještavali o problemima u Velikoj Kladuši između Ćamila Sulejmanagića i Marka Hušidića. Pritužbe su pristizale kako u MUP USK, FUP, tako i u Tužilaštvo USK. Njihova prepirka se najviše odnosila na rušenje mezarluka na parceli koja pripada Ćamilu Sulejmanagiću i njegovoj porodici.

Cijeli događaj kulminirao je u četvrtak 05.03.2020. godine, kada je u kasnim večernjim satima pucano sa 18 metaka u vozilo Ćamila Sulejmanagića.

Sutradan, 06.03.2020. godine, Ćamil Sulejmanagić se javio redakciji našeg portala ponajviše kako bi na ovaj način obavijestio građane kakav teror vrše pojedinci na njega i njegovu porodicu. Kako nam je sam rekao, ponajviše se boji za sigurnost svoje porodice s obzirom da je ovaj slučaj u policiji zaveden kao “oštećenje tuđe imovine”, a ne izazivanje opće opasnosti što je puno teže krivično djelo. Kako kaže Ćamil Sulejmanagić, čovjek koji je navodno pucao u njegovo vozilo (Marko Hušidić) je snimljen nadzornim kamerama sa njegove kuće što je i potvrdio policiji, ali s obzirom da je komandir policijske stanice Velika Kladuša Samir Hušidić rođak od Marka Hušidića, ne bi ga čudilo da se ovaj slučaj zataška, a Marko dobije još jednu uslovnu kaznu. Da napomenemo javnost da je pucano oko 22:00 sata i sva sreća je da niko nije stradao.

Da krenemo ispočetka...

Cijeli spor između ove dvije strane krenuo je prije nekoliko godina kada je Marko Hušidić odlučio bespravno srušiti mezarluke koji se nalaze na zemlji Ćamila Sulejmanagića i na tom mjestu napraviti poslovni objekat. Vidjevši kakav se užasan teror sprema na njega i njegovu porodicu, Ćamil je odlučio sve ove radnje prijaviti kako opštini Velika Kladuša, tako i MUP-u USK, FUP-u, Tužilaštvu i Kantonalnoj inspekciji.

Nažalost, Ćamil Sulejmanagić nije dobio podršku u Opštini Velika Kladuša s obzirom da je Koordinator i šef službe za građenje Općine Velika Kladuša Sulejman Silić mimo zakona četiri godine dopuštao Marku Hušidiću bespravne građevinske radove u centru Velike Kladuše iako je još 2016.-te godine dobio zabranu izvođenja radova. Marko je ovim bespravnim radovima iskopao i u potpunosti srušio i susjedne parcele u vlasništvu drugih osoba, pa čak i općinsku parcelu k.č.2054/3 K.O. Velika Kladuša. Sulejman Silić na svaki način pogoduje Hušidić Marku,te mu je u 2 navrata, mimo zakonskih propisa izdao i urbanistističku dozvolu, koje je oba puta Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje USK poništilo, dok je Kantonalni Urabanističko-građevinski inspektor u nekoliko navrata pečatio ovo nelegalno gradilište u centru Velike Kladuše.

Ćamil Sulejmanagić je potvrdio da ni od MUP-a nije imao nikakve koristi, osim što su mu nanjeli veliku štetu svojim neradom i pogodovanjem suprotnoj strani. Veliki sukob imao je i sa Komandirom PS Velika Kladuša Samirom Hušidićem, inače rođakom Marka Hušidića koji je čak 02.02.2018. godine bio pod suspenzijom zbog optužnice koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo USK-a, a koja se odnosi na ugrožavanje sigurnosti.

Naime, Samir Hušidić je pravosnažno osuđen zbog prijetnji klanjem Ćamilu Sulejmanagiću,njegovoj supruzi,majci i njihovih troje maloljetne djece, a protiv kojeg se vodi novi krivični postupak,također zbog prijetnji smrću koje je 01.11.2018.godine uputio u Sudnici Općinskog Suda u Velikoj Kladuši pred sudskim policajcima, Ćamilu Sulejmanagiću i njegovoj supruzi.

Hoće li komandir PS Velika Kladuša Samir Hušidić biti suspendovan?

S obzirom da je komandir Policijske stanice Samir Hušidić jednom optužen i da se sada voditi potpuno novi postupak protiv njega na osnovu izjava sudskih policajaca, postavlja se pitanje hoće li Samir Hušidić ponovo biti suspendovan do okončanja drugog postupka ili će se ovakvi ljudi i dalje ostaviti na čelu policije?

Dokaz o drugom postupku koji se vodi protiv Samira Hušidića

Ako nam je komandir policije ovakva osoba, jasno nam je da u toj stanici vlada anarhija i da je građanima Velike Kladuše jasno da je Samir Hušidić policajac iznad svih zakona u Bosni i Hercegovini. Treba naglasiti da je i Odbor za žalbe donio odluku protiv Samira Hušidića koja je poslana na adresu komesara Muje Koričića od kojeg se očekuje postupanje po istoj.

Ćamil se iskreno nada da će se komandir Hušidić u što kraćem roku suspendovati te da će Tužilaštvo ali i Unutrašnja kontrola MUP-a USK preispitati njegov rad i dobro razmisliti može li čovjek sa ovoliko optužnica raditi u policiji ili još gore biti komandir neke policijske stanice?

Problem Ćamila Sulejmanagića je i Opštinski sud u Velikoj Kladuši

Ćamil smatra da mu veliki problem stvara i advokat Marka Hušidića, Husein Mušić koji je u odličnim odnosima sa Predsjednicom Opštinskog suda u Velikoj Kladuši Jasminom Babić.

Predsjednica suda i advokat Marka Hušidića

On lično smatra da se pojedine potvrđene optužnice protiv Marka Hušidića čuvaju “u ladici” i zbog toga daju “krila” Marku da i dalje nastavi sa svojim radnjama. Da li je to istina, saznat ćemo nakon novih istražnih radnji koje su u toku.

Sam protiv svih

Da se Ćamil Sulejmanagić bori sam protiv svih, svima je jasno. Jedinu nadu još vidi u Federalnoj upravi policije kojoj je sve uredno prijavio, ali i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona koje će se ozbiljno pozabaviti svim akterima priče protiv Ćamila i njegove porodice.

Za kraj, Ćamil je želio nabrojati sva sabrana djela i nedjela Marka Hušidića sa nadom da će Komesar MUP-a USK suspendovati Komandira PS Velika Kladuša Samira Hušidića i u što kraćem roku saznati zašto se određena djela Marka Hušidića nikad nisu našla u policijskom biltenu.

1. 25.11.2017 godine Rušenje mezarja porodice Sulejmanagić Krivično djelo  „Povreda    mira pokojnika“ KZ F BiH član 379 stav 1, – potvrđena optužnica  – snimak možete pogledati  ovdje,  ovo krivično djelo Policija Velike Kladuše nije zavela u policijskom biltenu za dan 25.11.2017. godine.

2. 02.12.2017.godine Rušenje zida u vlasništvu porodice Sulejmanagić,Krivično djelo“Oštećenje tuđe stvari“ KZ F BiH član 293, stav 1, tužilaštvo završava istragu.

3. 26.03.2018. godine zajedno sa Obić Selbinom iz Velike Kladuše ,napad na Beganović Zaima iz Velike Kladuše, svjedoka u predmetu protiv Samira Hušidića Krivično djelo“ Nasilničko ponašanje“ KZ F BiH član 362.KZ F BiH – potvđena optužnica.

4. 18.12.2018.godine Skidanje inspekcijske trake Krivično djelo „Povreda službenog pečata ili znaka“ KZ F BiH član 366 – potvrđena optužnica.

5. 04.04.2019.godine rušenje ograde porodice Sulejmanagić ,Krivično djelo „Oštećenje tuđe stvari“ KZ F BiH član 293,stav 1, osuđen, prvostepeno, snimak možete pogledati ovdje.

6. 12.10.2019.godine rušenje drvene zaštitne oplate oko mezarja porodice Sulejmanagić, koja je postavljena po nalogu Kantonalnog Tužilaštva USK,u prisustvu Kantonalnog Tužioca Adnana Kapića i rušenje mezarja, Krivično djelo Povreda službenog pečata ili znaka“ KZ F BiH član 366, „Povreda mira pokojnika“ KZ F BiH član 379 stav 1 – potvrđena optužnica, snimak možete pogledati ovdje.

7. 26.10.2019.godine Zajedno sa Bašić Asmirom i Mujakić Ismetom napad na Ćamila Sulejmanagića, njegovu suprugu Safetu i njihovu maloljetnu ćerku, Krivična djela Ubistvo u pokušaju iz člana 166.stav 2(b). KZ F BiH, vezano za član 28.stav 1. – Nanošenje teške tjelesne ozljede iz člana 172.stav 1. KZ F BiH, – Nasilničko ponašanje iz člana 362.stav 2. KZ F BiH , Istragu vodi Federalna uprava policije, snimak možete pogledati ovdje.

8. 17.11.2019.godine,zajedno sa Kajtezović Jasminom i Pajazetović Arminom napad na Ćamila Sulejmanagića Krivična djela  Ubistvo u pokušaju iz člana 166.stav 2.(b).KZ F BiH,vezano za član 28.stav 1., Nanošenje teške tjelesne ozljede iz člana 172.stav 1. KZ F BiH, Nasilničko ponašanje iz člana 362.stav 2. KZ F BiH, Povreda službenog pečata ili znaka iz člana 366. KZ F BiH istragu vodi Federalna Uprava Policije , snimak možete pogledati ovdje.

Moramo naglasiti da će naš portal i dalje pratiti sva dešavanja do okončanja ovog postupka i redovno izvještavati građane Unsko-sanskog kantona o anarhiji koja vlada u Velikoj Kladuši.