Terorist iz BiH uhapšen u Francuskoj

Home

Terorist iz BiH uhapšen u Francuskoj


Sabir Mahfouz Lahmar, koji je 2001. godine uhapšen u Bosni i Hercegovini zajedno s još pet drugih naturaliziranih državljana BiH arapskog porijekla i prebačen na Gvantanamo, uhapšen je u Francuskoj pod optužbom da je za Islamsku državu regriturao ljude, javili su francuski mediji.

Lahmar je prije 16 godina, pod dramatičnim okolnostima i protivno odlukama tadašnjih pravosudnih institucija Federacije BiH i dijela međunarodne zajednice, prebačen s ostalih pet uhapšenih u zatvor Gvantanamo na Kubi.

Tamo se suočio s optužbama da je pripremao eksplozivnu napravu koju bi aktivirao u američkoj ambasadi u Sarajevu.  

Oslobođen je 2009. godine, ali nije mogao boraviti u BiH, čije mu je državljanstvo bilo oduzeto. Francuska je pristala da ga primi i u toj je državi živio sve do hapšenja jučer.

Mediji, pozivajući se na sudske izvore u Francuskoj, objavili su da je Lahmar uhapšen s još šest ljudi koji su činili organiziranu grupu koja je za Islamsku drzzavu vrbovala i regrutirala ljude.

On je bio najstariji (48) u grupi koju su činila četiri muškarca i dvije žene. Pet njih, kao i Lahmar, živjeli su u Bordou, dok je šesta osoba živjela u Parizu. Francuske vlasti prenijele su medijima da nisu nađeni dokazi da je grupa spremala neki teroristički napad.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 31/05/2017 - 06:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top