Teška sudbina sina albanskog premijera: Suočio se s rakom, izgubio vjerenicu i cijeli život proveo daleko od reflektora

Albanija se ovih dana suočava sa tragedijom, u razornim zemljotresima, koji su je pogodili krajem novembra, mnogi njeni građani su ostali bez domova, izgubljeni su i životi.

Porodica koja je u fokusu ovih dana je porodica premijera Albanije Edija Rame. Naime, u zemljotresu su život izgubili vjerenica njegovog sina Gregora, Kristi Reçi, kao i njeni roditelji i brat. Tužnu vijest o pogibiji porodice objavio je na Instagramu sam Gregor Rama, prenosi Hayat.ba.

Među mnogim žrtvama ove velike tragedije je i meni najbliža osoba, kao i njen brat, majka i otac – napisao je Gregor.

Ovo je ujedno i jedno od rijetkih javnih eksponiranja sina albanskog političara. Kako pišu mediji, porodica Rama poznata je u političkim i umjetničkim krugovima. Dok se Edi Rama više posvetio politici, kao lider Socijalističke partije Albanije, bivši gradonačelnik Tirane i premijer Republike Albanije, njegov otac i sin su se bavili umjetnošću. Edi je završio Fakultet likovnih umjetnosti u Parizu, a u politiku je ušao krajem osamdesetih godina.

Njegov otac je bio vajar, a majka doktorica. Vlasnik je i nagrade “Svjetski gradonačelnik” , koju je dobio 2004. godine dok je bio prvi čovjek Tirane. Za razliku od oca, Gregor, sin iz Edijevog prvog braka, nikada se nije zanimao za politiku. Živio je daleko od medijskih reflektora duboko posvećen umjetnosti. Gen za likovnu umjetnost je naslijedio od oca i djeda, te je u Tirani završio Likovnu akademiju.

Boraveći u porodičnoj posjeti u Americi, dojagnosticiran mu je rak testisa, koji je pobijedio nakon što se u Americi podvrgnuo eksperimentalnom programu liječenja. Osim što se mnogo nije znalo o njegovom životu, također je i njegova trogodišnja ljubavna veza sa lijepom Kristom bila obavijena velom tajne. Zna se tek da je završila dermatologiju na Medicinskom fakultetu u Tirani.