Teška zima čeka BiH: Građani masovnu kupuju konvektore, Elektroprivreda priprema nove cijene električne energije

s

Građanima se u mjesecima koji dolaze spremaju se dva jaka udara na novčanike: rast inflacije i cijena grijanje. Naime, zbog enormno visokih cijena peleta, ali i plina, građani se masovno odlučuju za grijanje na struju i kupuju električne konvektore i grijalice. Međutim, ovo bi u zimskom periodu moglo izazvati veće gubitke na mreži, ali i učestalije kvarove. Stručnjaci Raport kažu da to može dovesti i do skoka cijena električne energije.

Alternativa grijanju

Provjerili smo da li će doći do povećanja cijena električne energije te šta građani mogu očekivati u narednim mjesecima. Midheta Kurspahić, glasnogovornicu Elektroprivrede BiH, za Raport kaže da odluka građana da masovno kupuju konvektore i prelaze na grijanje na struju može dovesti do drugih problema. Dodala je kako električna energija ne može biti alternativa grijanju.

“Elektroenergetska mreža JP Elektroprivreda BiH nije projektirana niti dimenzionirana za grijanje na električnu energiju. JP Elektroprivreda BiH, kao glavni snabdjevač električnom energijom u Federaciji BiH, posjeduje dovoljne količine električne energije kako bi se podmirile potrebe kupaca na ovom (trenutnom) nivou potrošnje”, kazala je Kurspahić.

Dodala je kako građani mogu očekivati i skok cijena električne energije.

“Ukoliko električna energija postane primarni energent za grijanje, JP Elektroprivreda BiH će biti primorana, kako ne bi ugrozila poslovanje kompanije, a zatim i sigurnost snabdijevanja kupaca, da provede proceduru za izmjenu cijene za one potrošače kojima je električna energija osnovni energent za grijanje”, navela je Kurspahić za Raport.

Amerom Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, smatra da trenutna cijena električne energije diktira odluku građana da masovno kupuju konvektore.

“Međutim, ukoliko dođe do poskupljenja koje se najavljuje, bojim se da i taj izvor neće biti najbolji za građane. Poskupljenjem električne energije koje se najavljuje, doći ćemo do toga da ni ovo neće biti rentabilna opcija”, kazao je Jerlagić za Raport.

Potrebno provesti ‘tarifni postupak’

Jerlagić kaže kako razumije i odgovorne u Elektroprivredi BiH koji razmišljaju o povećanju cijena tokom zimskih mjeseci.

Jerlagić: Poskupljenje za domaćinstvo između 20 i 30 posto

“Građani moraju znati da je za svako poskupljenje potrebno provesti tzv. ‘tarifni postupak’. Poskupljenje može inicirati bilo koja elektroprivreda u Federaciji BiH, ali glavni regulator prihvata ili odobrava odluku. Naravno, sve to mora biti argumentirano zvaničnim podacima. Prošle godine u novembru je došlo do poskupljenja uglja. Poskupljenje je bilo 20 posto. Tokom ove godine poskupjela je energija za tržišne kupce. Nije bilo poskupljenja za tzv. ostalu potrošnju, odnosno za domaćinstva. Ako se FERK bude vodio tim poskupljenjem ulaznog energenta (uglja), onda je za očekivati proporcionalno poskupljenje energije i za domaćinstvo između 20 i 30 posto”, zaključio je Jerlagić za naš portal.