Teško je reći šta je u Petrinji uništio potres, a šta HDZ

Petrinja
DANAS prije zore Petrinju je pogodio prvi od dva jaka potresa. Popadali su crjepovi s krovova, popucalo je nešto malo žbuke i zidova po starijim, uglavnom napuštenim kućama, srušilo se poprilično dimnjaka.

 

Godinama iste slike

No da je netko kamerom prošao jučer ulicama Petrinje i snimio ih i danas ponovio isto, ne bi primijetio neku veliku razliku. Grad je jučer bio jednaka ruševina kao što je danas. Indexove kamere bile su u Petrinji 2018. u sklopu serijala Nevidljiva Hrvatska i ono što smo tada snimili komotno bismo mogli staviti kao današnje snimke, nema značajnih razlika. Današnje fotografije koje vam donosimo uz ovaj tekst nemaju nikakve veze s potresom. One prikazuju dva i pol desetljeća nemara.

Petrinja je teško stradala u ratu. Mnoge kuće su zapaljene i minirane, svakih nekoliko koraka i dalje se vide ratni ožiljci. Više od 25 godina nakon oslobođenja uređena je crkva, središnji park, izvana su ušminkane zgrade uprave, ali deseci i stotine objekata još uvijek su izrešetani, zabarikadirani daskama, napušteni. Nekada prosperitetni grad na Banovini, mjesto ugodnog i bezbrižnog života, postao je gotovo grad duhova. 

 

Stanovništvo se prepolovilo, u jednoj godini pobjeglo više od 1200 ljudi

Petrinja je 1991. godine imala 35.5 tisuća stanovnika, 2011. taj broj je pao na 24.6 tisuća. To su službeni podaci. Neslužbeni su još porazniji. Računa se da Petrinja danas ima oko 17 tisuća stanovnika. Od 2014. do 2017. godine grad je napustilo 1666 stanovnika, od čega čak 1248 u 2017. godini. Ulazak Hrvatske u EU Petrinji je odnio stanovnike koji u svome gradu nisu vidjeli baš nikakvu perspektivu. HDZ je za Petrinju, moglo bi se lako reći, bio razorniji i pogubniji od današnjeg potresa.

 

18 godina vladavine HDZ-a

Od 1995. do 2013. godine Petrinjom je vladao HDZ, od 2013. do danas gradonačelnik je Darinko Dumbović koji je napustio HNS i priključio se Reformistima Radimira Čačića. 

 

"Moji prethodnici nisu ništa radili. Petrinja danas ima projekte za povlačenje gotovo milijardu kuna iz Europskih fondova. Proračun nam je 400 milijuna kuna i najveći dio tog novca vezan je kao naš udio u financiranju projekata", rekao je za Index gradonačelnik Dumbović nakon što su grad napustili premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. Došli su obići Sisak, Petrinju, Glinu, reći par utješnih riječi i odjezditi dalje u svoje vrlo važne poslove. 

 

Zapuštena državna imovina

"Veliki nam je problem državna imovina koja je zapuštena. Ljudi misle da je za sve gradonačelnik odgovoran, ali puno je tu imovine kojoj je vlasnik država i kojoj bi se morao grad proglasiti skrbnikom i naplatiti državi održavanje. Države ima svugdje, samo je nema ovdje gdje se stvarala", rekao je Dumbović

 

Tri godine mole Dumbovića za obnovu fasade

Iako se Dumbović hvali europskim novcem i projektima, stanovnici Petrinje nisu baš presretni njegovim radom, barem oni s kojima smo danas razgovarali.

 

"Tri godine ga molim za dozvolu za obnovu fasade na zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro. Ništa nam ne odgovaraju, a ako krenemo sami u obnovu, konzervatori će nas natjerati da je srušimo i još ćemo morati platiti kaznu", kaže nam par koji je došao iz Zagreba vidjeti kakvu je štetu na njihovoj kući napravio potres. Sa susjedne zgrade se srušio komad zida i probio njihov krov, u potrazi su za nekakvom folijom kojom bi zakrpali rupu prije kiše.

 

Još se obnavljaju kuće od rata

Šteta na njihovoj kući je poprilična, no ona se ni po čemu ne razlikuje od drugih kuća u istoj ulici, u samom povijesnom središtu Petrinje. Oronule, zapuštene i napuštene kuće tužan su podsjetnik na nemar vladajućih i propadanje jednog gradića koji u 21. stoljeću izgleda puno lošije nego u 20. Da, bio je rat i štete su bile velike, ali rat je davno završio, a Petrinja je ostala neobnovljena.

 

"Još uvijek obnavljam kuću od rata. Bila je skroz zapaljena. Začudo, prije paljenja ukrali su samo namještaj iz spavaće sobe. Nakon oslobođenja doznao sam tko je ukrao, otišao sam do njega i uzeo svoju sobu natrag. I danas spavam u njoj", kaže nam gospodin Vlado kojem se srušio jedan dimnjak na velikoj kući. 

 

Srušio se "državni" dimnjak

"Pao mi je državni dimnjak, onaj koji je napravljen za obnove, ovaj drugi, koji sam ja radio, stoji na mjestu", kaže nam gospodin Vlado koji će drugi put krenuti u obnovu svoje kuće. Iako ne zna za koga. Sin i kći su odselili, on i supruga su sami u dvokatnici.

 

"Odveo ih je posao", kaže sa sjetom.

 

Plaće ispod prosjeka, nezaposlenost veća od 12 posto

Da su djeca gospodina Vlade ostala u Petrinji, malo čemu bi se imala nadati. Poslovi su rijetki, Gavrilović, koji je bio respektabilna mesna industrija, danas je po broju zaposlenih samo sjena prijeratnog, a baš je on osiguravao najviše poslova.

Prema posljednjem izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u studenom 2020. godine u Petrinji je bilo 1099 nezaposlenih, a nudilo se samo 16 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti je veća od 12 posto, i to po restriktivnim kriterijima koji vrlo brzo brišu nezaposlene iz statistika. Prosječna plaća u Sisačko-moslavačkoj županiji niža je od državnog prosjeka i iznosi oko 5.5 tisuća kuna, tako da nije čudo da se na oglasnim pločama uz brojne osmrtnice najčešće nalaze oglasi za prodaju svega i svačega.

 

Pokušava se prodati baš sve što je višak, a višak je sve od namještaja do invalidskih kolica. Za takav jad nije kriv ni već davni rat, ni današnji potres. Krivi su oni koji su vladali Petrinjom i državom.

 

Pogledajte reportažu iz Petrinje nakon potresa

Video možete pogledati i OVDJE