Testirali smo Mercedes-Benz GLB: Udobna kutija za petero velikih i dvoje malih putnika

s

 

Posmatrano odozdo, drugi po veličini Mercedesov model s oznakom koja počinje sa slovima GL tehnički je srodan modelima (GL)A i B-Klase, ali ga zbog osnovnih kontura karoserije gledamo kao odličnu zamjenu za jedan od najuspješnijih modela iz Stuttgarta koji je na sebi nosio oznaku GLK.

Mercedes-Benz GLB pojavio se nekako iznenada, jer nije bilo mnogo onih koji su očekivali da će u Stuttgartu zamisliti, napraviti i ponuditi još jedan SUV čije dimenzije tek neznatno zaostaju za dimenzijama modela GLC koji vanjštinom možda izgleda zanosnije, ali u svojoj unutrašnjosti ne može smjestiti sedam osoba. Podatak koji GLB-u daje prednost među kupcima kojima treba više od pet sjedišta, insistiraju na „trokrakoj zvijezdi“, ali ne mogu dobaciti do većih i skupljih SUV-ova koji se kriju iza oznaka GLE i GLS.

Jedan od posljednjih razloga za sve veću popularnost crossover/SUV automobila (i) u Evropi sa sobom donosi karakteristične karoserijske detalje koji, uz rastojanje između podnice i tla i prilično primjeren profil guma, jasno sugerišu da se ni GLB (koji se može kupiti i u kombinaciji s pogonom preko obje osovine) neće uplašiti na lošim, neravnim i neasfaltiranim podlogama ispod točkova. Ni ovaj put nismo oduševljeni famoznim lažnim dvostrukim završecima izduvnog sistema, ali je divno što duhovni nasljednik modela GLK svojom kutijastom karoserijom asocira i na jedinstvenu G-Klasu.

Iza velikih stakala praktičnije i svestranije „izvedenice B-Klase“ krije se prostrana i ugodna kabina u tamnim tonovima s nekolicinom poznatih elemenata koje GLB dijeli s modelima (GL)A i B-Klase. Analogiju je i ovdje zamijenio jednodijelni široki digitalni panel visoke rezolucije s adaptivnom instrumentnom tablom ispred vozača i koloritnim ostatkom koji je rezervisan za upravljanje jednim od najboljih i najkompletnijih multimedijalnih sistema današnjice koji se krije iza skraćenice MBUX (Mercedes-Benz User Experience).