Testovi na koronu i nove muke za građane BiH: Kako kroz Sloveniju

koronatest
Građani Bosne i Hercegovine od jučer za ulazak u Sloveniju i Crnu Goru morat će pokazati negativan PCR test na korona virus.

Naime, kada je u pitanju Crna Gora bh. državljani moći će ući u tu zemlju samo uz obavezni PCR test na COVID-19 akreditovane labaratorije iz Bosne i Hercegovine ne stariji od 48 sati.

Također, Vlada Slovenije je jučer zaoštrila uslove za ulazak putnika iz BiH, Srbije i s Kosova, pa oni neće moći da uđu u Sloveniju bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na Kovid-19, rađenog u državama EU. Kako je javila agencija Hina, te su zemlje zbog većeg dnevnog rasta broja oboljelih od korona virusa stavljene na tzv. "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Sjeverna Makedonija. Važno je i da rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje s dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

U Federaciji BiH komercijalno testiranje na korona virus moguće je uraditi u tri klinička centra Sarajevo, Tuzla i Mostar, kao i u bolnicama u Zenica i Tešanj. 

U Sarajevu testiranje vrši Veterinarski fakultet, odnosno Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, a cijena testiranja sa PDV-om iznosi 198,90 KM.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla (UKC) Vahid Jusufović, za N1 je kazao da komercijalno testiranje na covid 19 PCR metodom može se raditi u Zavodu za labaratorijsku dijagnostiku koji radi 24 sata. Komercijalni test košta 215,2 KM plus PDV.

"Takva je odluka upravnog vijeća Federalnog fonda za osiguranje. Mi smo sofisticirana laboratorija od strane Federalnog ministarstva zdravlja", naveo je dr. Jusufović.

Rezultati testa se, dodao je, čekaju 5-6 sati najmanje. 

"Na početku je bilo jako malo građana koji su se javljali na testiranje, ali u zadnja dva tri dana sve je veći broj građana koji traže, ali sve zbog odluka da naši građani za ulazak u Sloveniju i Crnu Goru moraju imati PCR test ne stariji od 48 sati", rekao je dr. Jusufović, navodeći da je to razlog zašto su porasli zahtjevi za testiranje.

Pitanje je, da li je za građane BiH visoka cijena testiranje. Dr. Jusufović je rekao da, prema njegovom mišljenju, jesto puno novca.

"No, to je kalkulacija koja je napravljena na nekakvim projekcijamaa koji su dali svi klinički centri. To je odluka Upravnog vijeća o cijeni. Ali da vam kažem, koliko se tu potroši materijala i koliko osoblja radi i kolika je odgovornost, to je tu negdje. Ako vidite kolika je cijena PCR testova u okruženju, to je tu, jako blizu", izjavio je dr. Jusufović. 

Kada se radi o četveročlanoj porodici, naravno, mišljenja je i dr. Jusufović -  to je jako puno novca. 

Kada je riječ o PCR testiranju u Republici Srpskoj ono se vrši na Institutu za javno zdravstvo RS. Nadležni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas su kazali i da se u RS ne rade turistička PCR testiranja na korona virus.

Govoreći o mjerama koje uvode susjedne zemlje i zahtijeva za PCR testovima građana prilikom prelaska granice, Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, je podvukao da ovog trenutka u RS nema kapaciteta da se pokriju turistička testiranja.