Thaci: U Washington s državnom zastavom Kosova

hashim thaci
Predsjednik Kosova kaže da sporazum otvara put za obostrano priznanje i uspostavljanje međudržavnih odnosa.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da delegacija Kosova ide sa stabilnim principima i dobro međuinstitucionalno koordinirana na sastanak u Washington 27. juna.

Na konferenciji za novinare u Prištini, govoreći o predstojećem sastanku s delegacijom Srbije u Washingtonu, na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Richarda Grenella, istakao da je Kosovo bilo i bit će na pravoj strani historije.

"Najavljeni sastanak u Bijeloj kući smatramo historijskim zaokretom i neoponovljivom mogućnošću za početak jednog jako teškog, ali neohodnog procesa za postizanje mira. Državna delegacija Republike Kosovo, kao i u prošlosti, i sada ide pripremljena da bi dostojanstveno i s integritetom predstavljala državne interese i građana Kosova", kazao je Thaci, prenosi Anadolija.

'Blagoslovljeno podrškom SAD-a'

Prema njegovim riječima, Kosovo je "blagoslovljeno podrškom SAD-a" i radit će na mirovnom i historijskom sporazumu, kojim će se zatvoriti jednom za sva vremena stoljetni sukob Kosova i Srbije.

Thaci je rekao da sporazum otvara put za obostrano priznanje, uspostavljanje međudržavnih odnosa i otvaranje sigurne perspektive učlanjenju u Ujedinjene narode, NATO i Evropsku uniju.

"Kosovo u Washington ide s državnom zastavom, što je teritorijalni integritet Kosova. Nastavit ćemo raditi za mlado, evropsko i multietničko Kosovo. Zato svaka predrasuda ili špekulacija potpuno je nepotrebna", kazao je.

Predsjednik Kosova nije precizirao ko će biti u delegaciji na sastanku u Washingtonu, ali je istakao da će biti tijesne saradnje i dobre međuinstitucionalne koordinacije kako bi Kosovo na pregovorima govorilo jednim glasom.