Tihi alarm: Bosna i Hercegovina suočena s izazovima niske stope nataliteta

.

Demografski problemi, poput pada stope nataliteta, postaju sveprisutni i globalni fenomen, a posljednji alarm dolazi iz Južne Koreje, koja sada bilježi najnižu stopu nataliteta u svijetu. Ovaj ozbiljan problem nije samo ograničen na Aziju, već ima i ozbiljne posljedice u drugim dijelovima svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Ova alarmantna situacija dovodi do predviđanja da bi se stanovništvo zemlje moglo prepoloviti do 2100. godine ako se ovaj trend nastavi.

Čak i u Bosni i Hercegovini, vidimo slične demografske izazove koji mogu ozbiljno utjecati na budućnost zemlje. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan broj živorođene djece smanjuje se iz godine u godinu. Ovi problemi postaju još ozbiljniji uz stalni odlazak stanovništva iz zemlje u potrazi za boljim životom na Zapadu.

Nema jednostavnog rješenja za problem nataliteta, kako u Južnoj Koreji tako i u Bosni i Hercegovini. Iako su mnoge vlade, uključujući i bh. vlasti, donosile mjere poput financijskih poticaja i subvencioniranja, čini se da te mjere nisu dovele do značajnih promjena u stavovima mladih prema rađanju.

Razlozi za ovakav trend su mnogobrojni, uključujući ekonomske, socijalne, i kulturne faktore. Mladi se suočavaju s izazovima na tržištu rada, a žene često osjećaju strah od gubitka karijere nakon porodiljskog dopusta.