TIHIĆI SE DISTANCIRAJU OD POLITIKE Tihić: Dinastije Tihića nikad nije bilo, a SDA se udaljila od politike moga oca

tihic
'Na prošlim lokalnim izborima čak 150 Bošnjaka u B.Šamcu glasalo za srpske stranke.

 

O tome sam obavijestio neke ljude u SDA i izrazio bojazan da će u budućnosti toga biti puno više. Rečeno mi je da to ne spominjem!', piše Anvar Tihić

Anvar Tihić, kao sin Sulejmanov, kako se potpisao, komentirao je kolumnu Neždada Latića „KRAJ BOŠNJAČKIH DINASTIJA: Kako se SDA ugasila u rodnom mjestu Izetbegovića i Tihića, tako će se ugasiti i u cijeloj BiH!“ ograđujući se od politike ove stranke. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

„Poštovani, u posljednjem tekstu gospodina Nedžada Latića pod naslovom “Kraj bošnjačkih dinastija” iznesen je jedan pogrešan navod koji se odnosi na mene i moga rahmetli oca. Moj rahm. babo Sulejman Tihić nije pravio nikakvu dinastiju niti je meni ostavljao u amanet da vodim SDA u Bosanskom Šamcu. Sticajem okolnosti, nakon nejgove smrti, grupa članova i simpatizera SDA smatrali su da trebam povesti stranku u rodnom gradu predsjednika. Tako da sam izabran za predsjednika OO SDA Bosanski Šamac za mandatni period 2015-2019. Smatrao sam u tom momentu da na taj način mogu pomoći povratnicima u mom rodnom gradu i da će preko mene biti lakša komunikacija sa Centralom SDA u Sarajevu. Ubrzo sam shvatio da se politika stranke promijenila prema povratnicima i da povratnicima u manji beha entitet ne pridaje značaj kakav su imali u periodu mog rahm.oca i rahm. Alije Izetbegovića. Politika stranke je svedena samo na područje gdje su Bošnjaci dominantni (i tu prioritet imaju pojedine općine koje su vrednije od drugih), tako da su Bošnjaci u RS-u ostavljeni na milost onih koji su ih i otjerali sa ovoga područja. Također napuštena je i politika moga oca o jačanju države i njezinih institucija te stoga i nema više SDA u B.Šamcu.

90 % teksta gospodina Latića sam spreman i sam potpisati, izuzev dijela koji se odnosi na dinastiju Tihića. Iste nikada nije bilo. Ja i moj brat nismo politički aktivni. Ja živim sa porodicom u Bosanskom Šamcu, a on sa svojom u Sarajevu. Nadam se da ćete prenijeti ovu poruku gospodinu Latiću i kao i moje selame. Također mu prenesite da je na prošlim lokalnim izborima čak 150 Bošnjaka u B.Šamcu glasalo za srpske stranke, o tome sam obavijestio neke ljude u SDA i izrazio bojazan da će u budućnosti toga biti puno više. Rečeno mi je da to ne spominjem“.