Tijelo studenta osam sedmica ležalo neotkriveno u sobi studentskog doma

Ostali studenti osjetili neugodan miris.

Tijelo jednog studenta pronađeno je u studenskom domu na Novom Zelandu gotovo osam sedmica nakon što je umro, prenosi ''Independent''.  

Državni ministar obrazovanja Kris Hipkins (Chris) pozvao je na istragu nakon što su javno objavljeni izvještaji o smrti na Univerzitetu Kenterburi u Krajstčurču. Rekao je da je to užasna situacija za porodicu studenta, za koju se nikad nije smjelo dopustiti da se dogodi.  

- Ako idete u smještaj ili hostel, plaćate veliku cijenu ne samo za krov nad glavom već i pastoralnu brigu koja ide uz smještaj. A toga očigledno nije bilo u ovom slučaju – rekao je Hipkins.  

Dodao je da Univerzitet mora provesti detaljnu istragu.  

- Pomno ćemo pratiti regulatorne i pravne aranžmane oko smještaja i hostela kako bismo se uvjerili da su oni snažni koliko trebaju biti. Ali sam izuzetno zabrinut zbog ovog slučaja – dodao je Hipkins.  

Vlasti su objavile malo detalja o smrti, ali lokalna novinska organizacija Stuff.co.nz je objavila da je tijelo studenta ležalo neotkriveno gotovo dva mjeseca prije nego što su drugi studenti osjetili neugodan miris iz njegove sobe i prijavili to. 

Zamjenica kancelarke Univerziteta Šeril del Rej (Cheryl del Rey) je saopćila da je „strašno i zamisliti kako su se ove okolnosti mogle dogoditi“. 

Ona je rekla da Univerzitet ima opsežan program dobrobiti i da pomoćnici za smještaj, također, pomažu studente u domovima. Ona je rekla da će univerzitet pokrenuti nezavisnu istragu. 

Studentskim domom upravlja australska kompanija ''Campus Living Villages'', koja, također, posluje u SAD i Britaniji.