Devet zemalja EU osniva timove za brzo djelovanje na kibernetičke prijetnje

Devet zemalja Evropske unije osnovat će timove za brzo djelovanje protiv eventualnih kibernetičkih prijetnji.

Devet zemalja Evropske unije osnovat će timove za brzo djelovanje protiv eventualnih  kibernetičkih prijetnji, u okviru novog odbrambenog ugovora EU, saopćila je u četvrtak država Litva, koja vodi taj projekt, prenijeli su mediji.

Cilj je, kako se navodi, stvoriti evropske kibernetičke snage koje će funkcionirati po načelu smjene.

S tim u vezi, u ponedjeljak će u Luksemburgu potpisati ugovor hrvatski, estonski, holandski i rumunski predstavnici, a poslije će to učiniti i Finska, Poljska i Španija.

Timovi u kojima će se smjenjivati stručnjaci bit će spremni pomagati nacionalnim vlastima u slučaju informatičkog napada, na temelju vremenskog plana koji će se izraditi iduće godine. 

Kibernetičke snage su među prvim projektima ostvarenim u okviru evropskog odbrambenog ugovora, koji je potpisan prošle godine, nakon sumnji koje je američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) iznio u vezi s NATO-ovom ulogom i izlaska Velike Britanije iz EU. 

Litva, koja vodi projekt, osnažila je svoje službe na tom polju, obrazloživši to neprijateljskim kibernetičkim djelovanjem Rusije, koje je, kako tvrdi, upereno protiv njenih institucija i njenog energetskog sektora.