Mukla tišina u Potočarima pred izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću

Brojne novinarske ekipe iz BiH i regiona od ranih jutarnjih sati počele su pristizati u Memorijalni centar Potočari, gdje će u spomen-sobi ovoga kompleksa biti organizirano praćenje izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću.

Novinari i tehnički snimatelji pripremaju se za direktno javljanje iz Memorijalnog centra, a njihova oprema već je instalirana u spomen-sobi i zelenoj dolini 6.610 bijelih nišana, žrtava Radovana Karadžića i njegovih izvršilaca.

Za majke Srebrenice, koje žive na selima, organiziran je prijevoz do Potočara i nazad do njihovih kuća. One će dva sata prije izricanja presude stići u Memorijalni centar.

Očekuju da Karadžić bude doživotno osuđen, što bi to, kako kažu, za njih bio minimum pravde, prenosi Avaz.

Pribojavaju se političkog utjecaja velikih sila poput SAD, Velike Britanije, Kine i drugih, koje bi mogle lobirati da monstrum bude oslobođen svih tačaka optužbe ili da proces bude vraćen na ponovno suđenje.

U Srebrenici je danas atmosfera uobičajena. U gradu nigdje neće biti organiziran zajednički prijenos i u ugostiteljskim objektima i drugim javnim mjestima nema komentara o današnjem događaju.